Kimbab

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kimbab med kimchi

Kimbab, eller gimbap, är en mycket populär koreansk maträtt som innehåller ris och olika råvaror som rullas in med torkat sjögräs. Kimbap äts oftast till picknick och andra utomhusaktiviteter, serveras med danmuji (inlagd rättika) eller kimchi. Ursprunget till kimbap är omdebatterat och japaner anser att deras motsvarighet makizushi är originalet, men det finns varianter av kimbap dokumenterade i koreanska historieböcker (Samguk Yusa) sedan år 57 f.Kr.[1]

Ingredienser[redigera | redigera wikitext]

Grunden till kimbab är ris med proteinrik fyllning tillsammans med grönsaker. Traditionellt smaksätter man riset med lite salt och sesamolja. Populära proteiningredienser är fiskkakor, crabsticks, ägg, tonfisk och stekt kött. Grönsaker som används är gurka, spenat, morot och även danmuji (inlagd rättika).

Variationer[redigera | redigera wikitext]

Chungmu gimbap
Chungmu gimbap

Man använder korta/runda riskorn. Fullkornsris börjar bli mer efterfrågat av hälsomedvetna. Pressat torkat sjögräs (kim) används för att rulla ihop rätten. Kim finns som naturlig, rostad eller oljad (med sesamolja) variant. Det finns många varianter på kimbap: med fyllning såsom kimchi, ost, skinka, kryddstark bläckfisk och tonfisk för att nämna några.

Samgak kimbap (삼각김밥) är en triangelformad kimbap som säljs i många närbutiker. Samgak kimbap finns även i många smakvarianter.

Chungmu kimbap (충무김밥) är en unik kimbap som förutom ris saknar övrig fyllning i rullen. Rullen är tunnare och ytan saknar sesamolja. Chungmu kimbap serveras med sidorätter.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”���ϴ���”. http://www.tongilnews.com/news/articleView.html?idxno=78875.  정겨운 감동 주는 김밥(통일뉴스)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]