Skinka

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om slaktprodukten. För kroppsdelen, se Stjärt. För julskinka, se Julskinka. För konserverad skinka, se Spam (maträtt).
Traditionell skinka bestående av ett stycke kött, så kallad helmuskelskinka

Skinka är en del av grisens slaktkropp. Skinkan motsvaras av de andra s.k. "köttdjurens" stek. Även olika andra slag av charkuterier av gris kan i Sverige saluföras under namnet skinka.

Kvalitéer[redigera | redigera wikitext]

Skinka av helt kött ska saluföras under benämningen helmuskelskinka. Skinka som verkligen består av ett stycke kött är i dag, en ovanlighet i handeln.[källa behövs] Processad skinka bygger i stället på att större eller mindre köttbitar tumlas tillsammans med salt, varvid bindväv frigörs som får bitarna att häfta samman. Vatten och tillsatser som glukossirap tillsätts. Blandningen sprutas sedan i skinn vilket gör att de färdiga bitarna får en enhetlig storlek.[1] Denna industriprodukt får enligt Livsmedelsverket kallas skinka (se även spam), medan den genuina varan måste bära etiketten "helmuskelskinka". Processat kött, bestående av sammanpressade bitar av olika sorters kött, är också vanlig under namn som pizzaskinka eller kebabskinka.[2]

Det finns några hållregler kring helmuskelskinka.

  • Helmuskelskinka kan också vara tumlad, men den består då av några få större bitar av lårmuskler, till exempel ett ytter- och ett innanlår.
  • Helmuskelskinkan varvas i formar i stället för att bli till en homogen köttmassa.
  • Helmuskelskinka och otumlad skinka har insprängda fettstråk och en fettkant; emellertid kan den billiga, processade skinkan ha en pålagd fettkant för att se ut som om den är av högre kvalitet.
  • Otumlad skinka har ofta en oregelbunden och ibland nästan platt form.
  • Det finns dock ingen standard för det som producenterna kallar helmuskelskinka. Konsumenten får inte heller veta om den är gjord av ett enda stort muskelstycke, eller två, eller flera.

Typer av skinka[redigera | redigera wikitext]

Skinka kan tillagas på många sätt. Den kan bland annat kokas, rökas, marineras, lufttorkas som prosciutto, grillas (under namnet flintastek), bli julskinka eller bli stekt.

Lufttorkad skinka[redigera | redigera wikitext]

Lufttorkad skinka framställs framförallt i central- och sydeuropeiska länder, där klimatet historiskt sett möjliggjort långsam torkning. Denna typ av skinka är typisk för exempelvis det spanska och italienska köket. Kända typer är parmaskinkan och San Daniele-skinkan från Italien, den spanska serranoskinkan och jamón pata negra. Från Frankrike kommer bayonneskinkan och från södra Tyskland kommer Schwarzwaldskinka samt från Portugal kommer Presunto de Chaves aus Chaves.

Pizzaskinka, kebabskinka[redigera | redigera wikitext]

Pizzaskinka – ibland också benämnd kebabskinka[3] – är sönderdelat (gris)kött som är pressat och blandad med ingredienser som exempelvis potatisstärkelse, soja och selleri. Den säljs av matgrossister och används ofta av pizzerior och snabbmatsrestauranger.[4][5]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Miljöbarometern: Skinka – inte det du tror
  2. ^ http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/genteknik/tillsynsrapport_2005_2_gmo.pdf
  3. ^ SLV-rapport med benämning av kebab/pizzaskinka
  4. ^ Info om matregler, på Aktavara.org
  5. ^ Info om livsmedelsnamn, från Lulea.se

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]