Kinarestaurang

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En lyckokaka (Fortune cookie) efter maten är något man bara kan få på en äkta kinarestaurang utanför Kina.

Kinarestaurang (kinesrestaurang, kinakrog, kina, kines) är en inrättning som serverar kinesisk mat utanför Kina. Smak och tillagning är vanligen mer eller mindre anpassad till lokalt rådande smak och lokala råvaror. Den har tidigare som regel haft "traditionell" kinesisk inredning och muzak, men nyöppnade restauranger satsar idag något mindre på överlastad etnisk inredning. I Sverige är detta en av de vanligaste restaurangtyperna och återfinns i såväl storstäder som mindre orter. Kinesisk mat på restaurang serverades för första gången i Sverige i Stockholm – på Berns – år 1944, medan den första svenska kinesiska restaurangen öppnades i Göteborg först år 1959 av Liu Wan Chong från Peking.[1] Restaurangen – Kinesiska Muren – lades ned den 30 juni 2016.[2]

Västerländska kinarestauranger[redigera | redigera wikitext]

I övriga Västeuropa[förtydliga] drevs de första kinarestaurangerna av personer från provinsen Guangdong och Hongkong, vilket fortfarande präglar menyerna. Idag ägs och drivs många av senare invandrade entreprenörer från Zhejiang, och menyerna blandar rätter från olika delar av landet. Sedan början av 2000-talet omfattar menyerna också ibland japansk och thailändsk mat. Det kan också påpekas att rätterna smakar ganska annorlunda i jämförelse med hur mat smakar i Kina, dels på grund av olika råvaror, dels på grund av att restaurangerna har tagit bort eller modifierat rätter med till exempel ben kvar i köttet.

"Traditionella" maträtter på västerländska kinarestauranger[redigera | redigera wikitext]

Till skillnad från kinarestauranger i USA, men i likhet med restauranger i Kina, serverar svenska kinarestauranger som regel inte lyckokakor till kaffet.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Arbetet, 18 oktober 1991, "Banade väg för kinamat."
  2. ^ ”Sveriges äldsta kinakrog stänger”. http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/sveriges-%C3%A4ldsta-kinakrog-st%C3%A4nger-1.2764619. Läst 1 juli 2016.