Kipparifestivalen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tornedalshuset på Kvrntunet

Kipparifestivalen (kvänska: Kipparinfestivaali) är en kvänsk tredagars kulturfestival, som anordnas årligen sedan 2008 i Børselv i Porsangers kommun i Finnmark i Norge. Den arrangeras av organisationen Børselv Kvenkulturfestival.

Organisationen Børselv Kvenkulturfestival grundades 2008 med mål att arrangera kvenfestivalen Kipparinfestivaali/Kipparifestivalen i Børselv (kvänska: Pyssyjoki). Föreningen drivs av Ruijan Kväänit-Pyssyjokilaiset/Norske Kvener Børselv, en lokalförening till Norske kveners forbund.

Festivalen har sitt namn efter Samuli Kippari, eller Samuel Samuelsson Kippoinen (1725–1805), från Peltovuoma i det som numera kallas Finska armen, i dåvarande Sverige. Denne kom 1771 till Porsangerfjorden som en av de första inbyggarna.[1][2]

Festivalens program omfattar bland annat filmer, utställningar, föredrag, debatter och en bygdefest.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Solveig Johnsen: Spennende slekthistorie, referat av föredrag av Oddvar Kaaby på Qvæn Østlandets høsttreff 2016, på Ruijan Kaikus webbplats den 7 januari 2017
  2. ^ En berättelse om Samuli Kipparis ankomst till Børselv har också nedtecknats av den finländske folklivsforskaren Samuli Paulaharju (se Om Kipparifestivalen 2010 på kvenfolket.origo.no) Arkiverad 2 februari 2019 hämtat från the Wayback Machine.