Hoppa till innehållet

Klänge aus der Walachei

Från Wikipedia

Klänge aus der Walachei (Klanger från Valakiet), op. 50, är en vals av Johann Strauss den yngre. Den spelades första gången den 18 januari 1848.

Historia[redigera | redigera wikitext]

På grund av fadern Johann Strauss den äldres dominerande position i Wiens musikliv gavs det få möjligheter för sonen Johann att få några lönande engagemang för egen del. Strauss d.y. fick söka sig både utanför stadens och landets gränser för att kunna överleva. Hösten 1847 gav han sig ut på en sexmånaders turné med sin orkester över hela det Habsburgska riket och ner på Balkanhalvön. I slutet av december nådde de Bukarest i Valakiet (nuvarande Rumänien), där Strauss gav flera baler och konserter. Folkmusiken i de regionerna gjorde ett bestående intryck på honom, vilket klart framgår av valsen Klänge aus der Walachei som han dirigerade för första gången i Bukarest den 18 januari 1848.[a]

Om valsen[redigera | redigera wikitext]

Speltiden är ca 6 minuter och 7 sekunder plus minus några sekunder beroende på dirigentens musikaliska tolkning.[1]

Weblänkar[redigera | redigera wikitext]

Anmärkning[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ I Bukarest använde man sig fortfarande av den julianska kalendern 1848 och enligt den tideräkningen var datumet den 6 januari.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
  1. ^ Källa: Engelsk översättning av Booklet (Sidan 36) för de 52 CD som ingår i den fullständiga utgåvan av Johann Strauss orkesterverk. Naxos. Verket återfinns som spår 2 på CD nr 11.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Peter Kemp: Die Familie Strauss: Geschichte einer Musikerdynastie. Heyne Biographien, ISBN 3-453-04621-8, s. 71.