Kob

Från Wikipedia
Kob
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningPartåiga hovdjur
Artiodactyla
FamiljSlidhornsdjur
Bovidae
UnderfamiljVatten- och rörbockar
Reduncinae
SläkteVattenbockar
Kobus
ArtKob
K. kob
Vetenskapligt namn
§ Kobus kob
AuktorErxleben, 1777
Utbredning
Utbredningsområde
Hitta fler artiklar om djur med

Kob (Kobus kob) är en art i släktet vattenbockar som lever i Afrika, söder om Saharasavanner och gräsbevuxna flodslätter från Senegal i väst till Sudan i öst. Vanligen räknar man med tre olika underarter, Buffons kob (K. k. kob), Ugandakob (K. k. thomasi) och vitörad kob (K. k. leucotis).

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Pälsen på djurets rygg är orangerödaktig i färgen och ljusar sedan något ner längs kroppssidorna tills den övergår i vitt på undersidan av buken. Runt ögonen finns en vit ringformad teckning och även den övre delen av halsens undersida är vit. På både bakbenen och frambenen benen finns svarta streck. Mankhöjden är 70 till 100 centimeter och vikten 80 till 100 kilogram. Hanarna bär horn, som kan bli upp till 50 centimeter långa. Hornen är i profil något s-formade.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Utbredningen för de olika underarterna omfattar för K. k. kob Senegal till Centralafrikanska republiken och Kongo-Kinshasa, för K. k. thomasi nordöstra Kongo-Kinshasa, sydvästra Sudan och Uganda, samt för K. k. leucotis Sudan, sydvästra Etiopien och nordöstligaste Uganda.

Status[redigera | redigera wikitext]

Koben betraktas som livskraftig av IUCN, och beståndet uppskattades år 1999 uppgå till cirka 95 000 individer för K. k. kob och omkring 100 000 individer för de två andra underarterna. På en del håll har koben dock drabbas på av habitatförlust och de olika populationerna har blivit mer isolerade från varandra och minskat i storlek.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Koben är dagaktiv, men vilar vanligen under de varmaste timmarna mitt på dagen. Den lever i flockar som antingen består av honor och kalvar eller bara av hanar. En flock består vanligen av mellan 5 och 40 individer. Födan består huvudsakligen av gräs.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kobus kobIUCN:s rödlista 2016, läst 8 februari 2023.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]