Kokbanan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mogna kokbananer

En kokbanan (även mjölbanan, matbanan eller pisang) (Musa Kokbanan-Gruppen) är en typ av banan. Kokbananer är mer eller mindre komplexa hybrider med flera arter i banansläktet, dock främst ädelbanan (M. acuminata) och balbisbanan (Musa balbisiana).

Kokbananer används huvudsakligen inom matlagning som en grönsak och är en stapelföda i många tropiska länder. Kokbananen skiljer sig från den vanliga bananen då den har fastare fruktkött och har lägre sockerinnehåll, den används ofta då den fortfarande är grön och omogen och är därför stärkelsehaltig. Kokbananer växer företrädesvis i Afrika och Asien. I Amerika introducerades trädet av portugisiska franciskanermunkar och odlas nu från Florida i norr och vidare söderut till Karibien, Centralamerika och Brasilien. Spanjorerna döpte senare frukten till plátano då de tyckte trädet hade likheter med platanträden som växte hemma i Spanien.

I många latinamerikanska länder används omogna kokbananer till rätten tostones, även kallad patacones, där kokbananen skivas, friteras och tillplattas varpå den används som ett tillbehör i olika huvudrätter på liknande sätt som Pommes Frites.

Olika bananvarianter med omogna kokbananer längst till vänster.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]