Hoppa till innehållet

Kokbanan

Från Wikipedia
Uppslagsordet ”Pisang” leder hit. För orten i Indonesien, se Desa Pisang.
Mogna kokbananer

En kokbanan (även mjölbanan, matbanan eller pisang) (Musa Kokbanan-Gruppen) är en typ av banan. Kokbananer är mer eller mindre komplexa hybrider med flera arter i banansläktet, dock främst ädelbanan (M. acuminata) och balbisbanan (Musa balbisiana).

Kokbananer används huvudsakligen inom matlagning och är en stapelföda i Afrika, Asien och Latinamerika. Den äts vanligen innan den blir helt mogen. Kokbananen kokas eller rostas men kan även malas till mjöl.[1] Kokbananen skiljer sig från den vanliga bananen då den har fastare fruktkött och har lägre sockerinnehåll.

Kokbananer produceras främst i Afrika och Sydamerika. Afrika står för 70% av produktionen med Uganda som det största producentlandet. I Sydamerika är Peru det stora producentlandet.[1]

I Amerika introducerades trädet av portugisiska franciskanermunkar och odlas nu från Florida i norr och vidare söderut till Karibien, Centralamerika och Brasilien. Spanjorerna döpte senare frukten till plátano då de tyckte trädet hade likheter med platanträden som växte hemma i Spanien.

I många latinamerikanska länder används omogna kokbananer till rätten tostones, även kallad patacones, där kokbananen skivas, friteras och tillplattas varpå den används som ett tillbehör i olika huvudrätter på ett sätt som kan jämföras med pommes frites.

Olika bananvarianter med omogna kokbananer längst till vänster följ av röd banan, äppelbanan och Cavendish

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”kokbanan”. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/kokbanan. Läst 10 april 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]