Kolanöt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kolanöt – skida och frön

Kolanöt kallas frukterna från träd av kolasläktet (Cola) som omfattar 100 - 125 arter, varav kan nämnas Cola vera, Cola acuminata och Cola nitida. De härstammar alla från Afrikas tropiska regnskogar. Den odlas även i Västindien och Sydamerika.

Trädets frukter innehåller 2 – 6 frön, de s.k. kolanötterna, Semen Colae, som utgörs av de torkade, rödbruna hjärtbladen hos embryot.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Genom upptäckten att nötterna förutom stärkelse, socker, fett och garvämnen även innehåller koffein och en liten mängd teobromin ökade intresset för kolaväxterna. Nötterna, som har en bitter smak, har traditionellt tuggats, som stimulansmedel, av invånarna i många västafrikanska kulturer.

Kolanöt användes i tidiga varianter av coladrycker. Idag använder sig de allra flesta tillverkare av sådana drycker istället av konstgjord smaksättning, även om en trend mot återgång till användning av naturliga ämnen hellre än artificiella kan anas.[källa behövs]

Kolanötter kan även användas för att behandla kikhosta och astma, då koffeinet medverkar till att utvidga luftvägarna och underlättar andningen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Meyers varulexikon, Forum, 1952