Kolofonium

Från Wikipedia
Kolofonium för stråkinstrument

Kolofonium är benämningen på naturharts framställt av terpentinbalsam från barrträd, såsom tall, gran och lärk. Det används särskilt som stråkharts, men även som mjukningsmedel och klibbmedel.

Idag sker framställningen industriellt, i Sverige främst genom fraktionsdestillering av råtallolja då det är en biprodukt av pappers- och massaindustrin. Tallharts utvinns ur råtallolja och består av olika hartssyror, främst abietinsyra och pimarsyra samt olika derivat av dem. Tallhartssyror kan vidareförädlas genom förestring med olika slags alkoholer, främst glycerol och pentaerytriol. Tallharts och tallhartsestrar är mycket användbara som bindemedel och klibbgivare i olika slags lim, klister, tryckfärg, vägmarkeringsfärg etc.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Kolofonium har fått sitt namn via latinets förkortning av Colophonia resina (kolofonisk kåda), efter den antika grekiska staden Kolofon i Mindre Asien där kolofonium producerades under antiken.

Allergi[redigera | redigera wikitext]

Man kan vara kontaktallergisk mot hartssyrorna i kolofonium och kan då få kliande utslag och eksem.[1][2] Till exempel kan förekomst i tryck på T-shirts ge utslag på ryggen.

Använder man mycket postit-lappar till exempel kan det framkalla eksem då kolofoniumet finns i limmet.

Klistret i vanliga plåster innehåller ofta hartssyror[1]; är man överkänslig bör man i stället välja ett plåster med annat klister, exempelvis ett med akryllim.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Kemikalieinspektionen

  1. ^ [a b] Hartssyror funna hos träarbetare, Allergia, 12 juni 2012.
  2. ^ John Paoli, Magnus Falk, Allergiskt kontakteksem i Läkemedelsboken, Livsmedelverket.