Hoppa till innehållet

Kolyma

Från Wikipedia
Kolyma-regionens läge.
Tenngruvan Butugytjeg, ett arbetsläger i Gulag.

Kolyma är ett område i nordöstra Sibirien i Ryssland, som är beläget mellan Norra ishavet i norr och Ochotska havet i syd. Administrativt delas det mellan det autonoma distriktet Tjuktjien och Magadan oblast.

Namnet på regionen kommer från Kolymafloden och Kolymabergen, vilka båda genomkorsar regionen. Den har även blivit en metafor för stalintidens värsta koncentrationsläger. Bergskedjan har varit så otillgänglig att delar av den kartlades så sent som 1926. Klimatet i Kolyma är, frånsett Antarktis, ansett som det strängaste på jorden.

Under Josef Stalins tid vid makten blev regionen den mest ökända av Gulags provinser. Anne Applebaum skriver att på samma sätt som Auschwitz blivit en symbol för alla andra nazistiska läger har ”Kolyma kommit att beteckna Gulags allra värsta förhållanden”.[1] Enligt efterforskningar av Robert Conquest torde mer än tre miljoner människor ha avlidit antingen under transport till eller i något av Kolymas talrika guldgruve-, skogshuggnings-, vägarbets- eller övriga arbetsläger från 1932 till 1954. Antalet avlidna är omstritt, från tre miljoner enligt Robert Conquests första beräkningar, till Norman Polmars 130 000[2] döda. Kolymas skräckinjagande rykte fick författaren Alexander Solsjenitsyn att omnämna området som Gulags "köld- och grymhetspol".

I Gulagarkipelagens 1500 sidor finns Kolyma med som ord- och namnförklaring av översättaren Hans Björkegren som nr:1 - ”Kolyma var ett av Stalintidens största lägerområden, beläget i norra Jakutien utmed floden K. I början av 30-talet centrum för guldutvinningen”.

  1. ^ Applebaum, Anne (2004). Gulag: de sovjetiska lägrens historia. sid. 123 
  2. ^ Polmar, Norman (2007). ”Stalin's Slave Ships: Kolyma, the Gulag Fleet, and the Role of the West (review)”. Journal of Cold War Studies 9 (3): sid. 180–182. http://muse.jhu.edu/journals/journal_of_cold_war_studies/v009/9.3polmar.html. 


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från en annan språkversion av Wikipedia.