Kompassmanet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kompassmanet
Compass jellyfish.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjurriket
Animalia
StamNässeldjur
Cnidaria
KlassManeter
Scyphozoa
OrdningSemaeostomeae
FamiljPelagiidae
SläkteChrysaora
ArtKompassmanet
C. hysoscella
Vetenskapligt namn
§ Chrysaora hysoscella
AuktorLinné, 1766
Hitta fler artiklar om djur med

Kompassmanet (Chrysa'ora hysosce'lla) är en manet som förekommer i alla världens tropiska och tempererade hav. Enstaka individer i medusastadiet driver íbland med strömmar till Sveriges västkust.

Kompassmaneten kännetecknas av bruna V-formade linjer som utgår ifrån mitten av klockan. Fyra långa och krusiga munarmar hänger ned från munnen i mitten av undersidan och 24 kortare men ganska kraftiga fångstarmar sitter fast vid klockans kant. Den blir upp till 20 cm i diameter med runt 60 cm långa tentakler. Färgen varierar kraftigt, men vanligast är gula eller vita nyanser.

På sina tentakler och munarmar har kompassmaneterna nässelceller som är kraftigt hudirriterande för människor, men det ger nästan uteslutande lokala symptom.[1]

Medusorna lever framför allt av andra maneter, kammaneter, pilmaskar och borstmaskar. Bytesdjuren fastnar på och förlamas av fångstarmarna som för dem till munnen.

Kompassmaneten inleder sitt medusastadium som hane men genomgår sedan ett könsbyte och blir hona.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 13 augusti 2010. https://web.archive.org/web/20100813115411/http://www.giftinformation.se/article.asp?CategoryID=6836. Läst 22 oktober 2008. 

Källor[redigera | redigera wikitext]