Kongotetra

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kongotetra
Phenacogrammus interruptus (aka).jpg
Kongotetra (Phenacogrammus interruptus)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
ÖverklassBenfiskar
Osteichthyes
KlassStrålfeniga fiskar
Actinopterygii
OrdningLaxkarpar
Characiformes
FamiljAlestiidae
SläktePhenacogrammus
ArtKongotetra
P. interruptus
Vetenskapligt namn
§ Phenacogrammus interruptus
Hitta fler artiklar om djur med

Kongotetra (Phenacogrammus interruptus) är en lite större stimfisk som är populär som akvariefisk. Den blir upp till 10 cm lång, och passar till sällskapsakvarier. Kongotetran är en utpräglad stimfisk och bör inte hållas i grupper på mindre än sju individer.

Ett väl planterat växtakvarium med en del fria simytor är bäst, då de gillar att såväl ha skydd som att ha fria simytor.

Hanarna har längre rygg- och stjärtfenor, och starkare färger. Honorna är litet mindre, har kortare ryggfena samt är litet fylligare om buken. Som akvariefisk vill kongotetran inte ha ett mindre akvarium än på cirka 100 liter. Ett långt akvarium är att föredra då dessa fiskar gillar att simma längre sträckor. Kongotetran håller ihop i sitt stim väldigt bra. Den är ganska lugn och inte direkt lättskrämd. Den är anspråkslös när det gäller fodret, äter gärna flingfoder, men gillar mygglarver, vattenloppor och liknande foderdjur.

Kongotetran förekommer i området runt Kongo-Kinshasa, men man finner den inte längre i Kongofloden som man förleds att tro.