Konstfrämjandet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Konstfrämjandet eller Folkrörelsernas Konstfrämjande som det först hette, bildades 1947. Dess mål är en demokratisering av tillgången på konst och dess motto lyder: Konst för alla.

Ett antal folkrörelseorganisationer inspirerades av utställningen God konst i hem och samlingslokaler som visades på Nationalmuseum i Stockholm 1945. Representanter för bland andra Nationalmuseum, Riksförbundet för bildande konst, folkrörelseorganisationer och kända konstnärer ansåg att den ökade försäljningen av hötorgskonst var ett problem och att man borde starta en verksamhet som skulle göra det möjligt att sprida vad man ansåg var konst av god kvalité till en större del av allmänheten. Man gick samman och många svenska konstnärer skulle komma att producera, i Konstfrämjandets regi, färglitografier till en rimlig kostnad. Några av de konstnärer som deltog under de första åren var Torsten Billman, Albin Amelin, Sven X:et Erixson, Isaac Grünewald, Oskar Bergman, Reinhold Ljunggren, Otte Sköld och Lennart Rodhe.

Till Nationalmuseums utställning God konst i hem och samlingslokaler gjorde konstnären Lage Lindell affischen. Utställningens mål var att visa att så kallad god konst faktiskt gick att köpa av gemene man. Även en idétävling anordnades i anslutning till utställningen om förslag till offentlig utsmyckning i ett Folkets hus eller en biblioteksläsesal.

Utställningen blev en succé och resultatet blev att man skapade organisationen Folkrörelsernas konstfrämjande som skulle driva denna fråga.

Idag omfattar Konstfrämjandet över 300 folkrörelseorganisationer och finns över hela landet.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]