Hoppa till innehållet

Korpens skugga

Från Wikipedia
Korpens skugga
(Í skugga hrafnsins)
GenreThriller, action, drama
RegissörHrafn Gunnlaugsson
ProducentChrister Abrahamsen
ManusHrafn Gunnlaugsson
SkådespelareReine Brynolfsson, Tinna Gunnlaugsdóttir
OriginalmusikHans-Erik Philip
Premiär1988
Speltid124 minuter
LandIsland
SpråkIsländska
FöregångareKorpen flyger
UppföljareDen vite vikingen
IMDb SFDb Elonet

Korpens skugga är en isländsk film från 1988 i regi av Hrafn Gunnlaugsson.

Handlingen utspelar sig under vikingatidens slut. Trausti återvänder till Island och hamnar i en släktfejd, hans mor blir dödligt sårad och Eirikur, ledaren för den andra klanen, blir dödad. Trausti och Eirikurs dotter Isold blir kära i varandra men Isold är bortlovad till biskopens son. Som namnen antyder handlar det om en isländsk variant av sagan om Tristan och Isolde. Paret försöker försona ätterna och få slut på blodbadet. Men deras släktingar vill inte ge upp sina blodshämnder.

Rollista (i urval)

[redigera | redigera wikitext]

Noomi Rapace, Nina Norén och Noréns dåvarande man Hrafnkell Karlsson medverkar som statister[1][2]

Filmen spelades framförallt in på södra Island. Scenbygget på Drangshlíð som använts i Korpen flyger återanvändes som utvecklades till Trustis gård Kross. Scenerna på Alltinget spelades in på Þingvellir nationalpark, där tinget skulle ha hållits på 1000-talet. Den nu förstörda stenbron vid Ófærufoss som omtalas i Sturlungasagan användes i flera nyckelscener i filmen. Flera av interiörerna spelades in på Filmhusets ateljéer. På Island uppförde man en medeltidskyrka för att spela in exteriörer och interiörer, vilken senare användes som studio för andra filmer och lagerlokal för rekvisita. 2006 brändes kyrkan ner av narkomaner[3]. Filmens budget var 14 miljoner SEK, eller 200 miljoner ISK. Den isländska filmfonden svarade för en fjärdedel av den totala budgeten, resten kom från svenska medproducenter[4].

  1. ^ ”Noomi Rapace”. Svensk Filmdatabas. http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=person&itemid=381704. Läst 29 oktober 2018. 
  2. ^ Susanne Durlind. ”Hrafnkell har islandshäst i blodet”. Kristianstadsbladet. Läst 12 mars 2024. 
  3. ^ https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/OnoGe3/kyrkan-brinnur
  4. ^ http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=16910#filming-locations

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]