Filmhuset

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Filmhuset 2009.

Filmhuset ligger vid Borgvägen 1 på Gärdet i nordöstra delen av Stockholms innerstad. Byggnaden ritades åt Svenska Filminstitutet av arkitekt Peter Celsing och byggdes mellan åren 1968 och 1970. Det stod färdigt att tas i bruk 1971.

Byggnad[redigera | redigera wikitext]

Den obehandlade betongens formspråk är typisk för tiden och för brutalismen. Den långsträckta byggnaden är klädd med fasadelement i betong, där fogarna gavs en särskild utformning genom vertikala rader av runda fördjupningar med 100 mm diameter, tänkta att se ut som filmremsor. Byggnadens huvudentré nås via en lång och bred ramp. I byggnadens nedre del finns inspelningsstudior, och ovanpå dessa återfinns tre biosalonger omgivna av kontorsrum i två våningar som är upphängda på kraftiga takbalkar. Detta återspeglas i fasadernas gestaltning. Den 140 meter långa byggnaden är tänkt att påminna om en kamera, med objektivet i norr.

I byggnaden finns bland annat Svenska Filminstitutet, Cinemateket, Kulturrådet, Enheten för filmvetenskap och Centrum för modevetenskap som båda hör till Institutionen för mediestudier på Stockholms universitet och olika produktionsbolag. Här ryms även bibliotek, arkiv samt tre biografer: Bio Victor (efter Victor Sjöström), Bio Mauritz (efter Mauritz Stiller) samt Bio Julius (efter Julius Jaenzon). Endast Bio Victor och Bio Mauritz är publikt tillgängliga. Bio Victor har 364 platser och Bio Mauritz 130 platser.


Bilder, byggnad[redigera | redigera wikitext]

Bilder, interiör[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]