Kragspegel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kragspegel är en matta som bärs på kragen till en uniform. På mattan anbringas olika tjänstetecken för att ange truppslag, militär grad eller annat. Ibland är kragspegeln i avvikande färg.

Ryssland[redigera | redigera wikitext]

I Ryssland bildar kragspeglar i truppslagsfärger underlag för truppslagstecken i det militära. Före 1943 bars istället gradbeteckningarna på kragspeglar i olika truppslagsfärger. På civiluniformer bärs tjänsteklassbeteckningar fortfarande ofta på kragspeglarna.

Storbritannien och Samväldet[redigera | redigera wikitext]

I Storbritannien, i samväldesländerna och andra före detta brittiska kolonier bärs kragspeglar av generalspersoner och högre stabsofficerare.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Fältuniform 90 bärs truppslagstecken och gradbeteckningar på högra respektive vänstra kragspegeln. På uniform m/87A bär ingenjörstrupperna och trängen kragspeglar som underlag för sina truppslagstecken.

Tyskland[redigera | redigera wikitext]

Kragspeglar med underlag i olika färger fungerar som truppslagsteckendaglig dräkt för personal tillhörig Bundeswehr (Heer).

Österrike[redigera | redigera wikitext]

I Bundesheer används kragspeglar i olika färger som truppslagstecken och som underlag för gradbeteckningar. I Bundespolizei används kragspeglar i olika färger för att ange tjänstegrenar och som underlag för facktecken och gradbeteckningar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia.