Kristi nedstigande till dödsriket

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Illustration ur ett psalterium från 1100-talet, föreställande Kristi nedstigande till dödsriket. Han befriar Adam och Eva.

Kristi nedstigande till dödsriket (latin: Descensus Christi ad Inferos, "Kristi nedstigande i helvetet") är inom kristen teologi vad som sker efter Jesu död på korset och före hans uppståndelse.

Episoden återfinns i den apostoliska trosbekännelsen samt den athanasianska, i formuleringen "nederstigen till dödsriket". I vissa översättningar av trosbekännelsen är det till helvetet som Jesus stiger ner. En annan tolkning är att Jesus nedsteg i en annan krets av dödsriket, till limbo.

Plundringen av dödsriket[redigera | redigera wikitext]

Plundringen av dödsriket[1] är när Jesus i dödsriket befriar de rättfärdigas själar. Plundringen av dödsriket är ett vanligt motiv i medeltida konst. Konstmotivet benämnes även Anastatis, ἀνάστασις, ett grekiskt ord för uppståndelse. Man anser att motivet skapades i bysantinska riket och kom till väst under tidigt 700-tal.

Den äldsta skriftliga källan som mera uttryckligt beskriver hur Jesus i dödsriket räddar de rättfärdigas själar är det apokryfiska Nikodemusevangeliet, i dess äldre delar som ibland kallas Pilatusakterna.[2] Själva räddandet av själarna har blivit teologiskt omodernt att framhäva, och även ifrågasatt.[källa behövs] Ett bibelställe som kan tolkas som stöd för att Jesus befriade dödsrikets själar är Första Petrusbrevet 3:19–20, där den avrättade Jesus steg ner för att predika för fångna andar.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Stephan Borgehammar i "För tid och evighet" Arkiverad 24 april 2016 hämtat från the Wayback Machine., Artos förlag
  2. ^ Catholic Encyclopedia

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]