Kristoffer (helgon)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sankt Kristoffer
Sankt Kristoffer
Albertus Pictors bild av den helige Kristoffer i Almunge kyrka
Martyr
Född okänt
Kanaan eller Marmarica
Död omkring 251
Vördas inom Östortodoxa kyrkan,
Katolska kyrkan,
Orientalisk-ortodoxa kyrkan,
Anglikanska kyrkan
Helgondag 25 juli, 9 maj
Attribut Bärande Jesubarnet på sina axlar; framställd som jätte eller med hundhuvud
Skyddshelgon för bilister, transporter och transportörer, Saint Kitts

Sankt Kristoffer (Christóforos), grekiska Άγιος Χριστόφορος, död omkring 251, är inom Romersk-katolska kyrkan de vägfarandes skyddshelgon, och en av de fjorton nödhjälparna.

Enligt den medeltida samlingen av helgonlegeder, kallad Legenda aurea, levde en gång en storvuxen, skräckinjagande kananitisk man vid namn Reprobus. Han ville tjäna den mäktigaste kungen i världen och tog då tjänst hos en mäktig kung. Men då han upptäckte att kungen var rädd för djävulen drog han slutsatsen att djävulen var ännu mäktigare, och började så tjäna den Onde i stället. När Reprobus sedan upptäckte att djävulen var rädd för Kristus, förstod han att Kristus var ännu mäktigare och beslöt sig för att tjäna denne i stället. Reprobus sökte upp en eremit för att få vägledning. Eremiten sade åt honom att tjäna folket genom att hjälpa resande att ta sig över en flod som låg i närheten.

En dag kom ett litet barn till floden och Reprobus lyfte upp det och började bära det över floden. Men för varje steg Reprobus tog blev barnet tyngre och tyngre, och till slut kändes det som om han bar hela världen på sina axlar. Han frågade då: ”Vem är du?” Barnet svarade: ”Jag är Jesus som bär all världens synder.” Reprobus lär då ha blivit döpt av Jesus. Efter detta bytte han namn från Reprobus (ung. "ondskefull man") till Kristoffer ("Kristusbärare").

Fotogalleri[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]