Krumhornskinnbaggar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Krumhornskinnbaggar
Alydus calcaratus MHNT Dos.jpg
Alydus calcaratus
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Sexfotingar
Hexapoda
Klass Insekter
Insecta
Ordning Halvvingar
Hemiptera
Underordning Skinnbaggar
Heteroptera
Familj Krumhornskinnbaggar
Alydidae
Vetenskapligt namn
§ Alydidae
Auktor Amyot & Serville, 1843
Hitta fler artiklar om djur med

Krumhornskinnbaggar (Alydidae) är en familj i insektsordningen halvvingar som tillhör gruppen skinnbaggar. Det finns cirka 250 arter världen över, främst i områden tropisk eller subtropiskt klimat, men även i varmare tempererat klimat. I Europa förekommer 10 arter, varav de flesta finns i de södra delarna nära Medelhavet. I Sverige förekommer en art.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Krumhornskinnbaggar har en längd på upp till 10-12 millimeter. Kroppen är långsträckt och slank med ett stort och brett huvud. Det yttersta segmentet på antennerna är långt och något böjt. Fasettögonen är klotformiga, små och utstående. På bakbenens lår finns taggiga utskott. Ofta är de fullbildade individerna mörkt färgade, med mer eller mindre orangerödaktig bakkropp. Flertalet arter har välutvecklade vingar och flyger bra, men några arter har bara rudimentära vingar. Den avvikande färgen på bakkroppen syns normalt inte då bakkroppen täcks av vingarna, men insekten kan ibland exponera den, kanske som en varning till predatorer.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Krumhornskinnbaggar finns främst i öppna, soliga och torra områden. De livnär sig huvudsakligen på växter, speciellt genom att suga ut frön, men det finns även de som angriper andra insekter. Några arter betraktas som skadeinsekter, bland annat Leptocorisa oratoriusris. Som andra halvvingar har de ofullständig förvandling och utvecklas från ägg till imago genom flera nymfstadier. En del arter uppvisar mimikry genom att likna myror och har nymfer som lever i myrbon.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]