Kurt Ullberger

Från Wikipedia

Kurt Ullberger, född 18 januari 1919 i Visby, död 18 april 2008 i Stockholm, var en svensk målare, tecknare och grafiker.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Han var son till tyghantverkaren Carl Carlson och Selma Ullberg och gift med Viola Lindblad. Ullberger intresserade sig för konst, musik och diktning redan under sin skolgång i Visby. Han utbildade sig därefter till folkskollärare vid seminariet i Karlstad där han utexaminerades 1940. Till en början målade han som amatör först under studietiden och senare som folkskollärare i Stockholm. För att lära sig mer om tekniken vid måleriet studerade han vid Ollers målarskola 1942–1943 samtidigt som han utbildade sig till reservofficer. Allt eftersom kom konsten att ta mer tid och under beredskapsåren lämnade han sin lärartjänst för att bli heltidskonstnär. Han debuterade med en separatutställning på Strömgalleriet i Stockholm 1946 som fick en i stort sett vänlig men avvaktande kritik. Han har därefter ställt ut separat på bland annat Sturegalleriet, Galerie Moderne, Gummesons konsthall, De ungas salong i Stockholm och på Gallerie Aveny och Lorensbergs konstsalong i Göteborg samt ett stort antal svenska landsortsstäder. Tillsammans med Nanny Nygren ställde han ut i Visby och tillsammans med Torsten Fridh i Örebro. Han medverkade några gånger i StockholmssalongernaLiljevalchs konsthall och i utställningen Fem gotlänningar på De ungas salong i Stockholm samt en rad av Gotlands konstförenings utställningar med provinsiell konst i Visby. Bland hans offentliga arbeten fresken Rytm-kraft-rörelse på Södervärnsskolan i Visby och marmorintarsian Hoburgsklinten vid Hemse skola och har utfört dekorativa arbeten i Burgsvik, Upplands Väsby, Tensta, LO-skolan Hasseludden och Mariestads teater. Hans konst består av figurer, stilleben och landskap- och strandmotiv från Gotland i en lätt kubistisk stil. Ullbergers motiv handlar mycket om Gotland, men han målade även från sina många resor till Nordafrika, Frankrike, Italien, Spanien och Grekland. Inspirerad av bland andra Cézanne och Aguéli fångade han med skiftande kolorit årstidernas växlingar och olika landskapstyper. Ullberger var ordförande i Konstnärsklubben i Stockholm 1960-1966 och vice ordförande och ordförande i KRO, Konstnärernas riksorganisation åren 1958-1964. Han verkade som socialdemokratisk landstingspolitiker i Stockholm 1970-1979 med särskilt intresse för konst i offentlig miljö. Han hade som politiker också uppdrag var Stockholms skönhetsråd, Stadsteaterns styrelse, konstkonsult i Svenska bostäder och var ledamot av museiutredningen 1964-1973.

Representation[redigera | redigera wikitext]

Ullberger är representerad vid bland annat Moderna museet[1], Norrköpings konstmuseum och Värmlands museum i Karlstad, Borås konstmuseum, Eskilstuna konstmuseum, Gotlands Museum[2] och Kunsthalle Rostock.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]