Konstnärernas riksorganisation

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Se även: Kro

Konstnärernas riksorganisation, KRO, är de svenska konstnärernas fackliga organ som bildades januari 1937.

I "Onsdagsakademien" med bl.a. Olle Hjortzberg, Otte Sköld, Sven X:et Erixson och Emil Johanson-Thor diskuterade man hur man skulle kunna samla alla konstnärerna i en enda "fackförening", för att kunna bevaka sina rättigheter och skyldigheter.

Den första styrelsen var Erik Lindeberg dess ordförande och Emil Johanson-Thor vice ordförande. Till övriga styrelseledamöter Carl Gunne, Olle Hjortzberg, Ewald Dahlskog, Eigil Schwab och Johan Lundquist. Som representanter för landsorten ingick även Sigfrid Ullman, Johan Johansson, Hugo Gehlin och C.G. Christensson.

De krävde bl.a. ett aktivt statligt stöd till Sveriges konstnärer - det som sen blev Statens konstråd, och efter amerikanskt och tyskt mönster en 1-procentregel, som innebär att en procent av kostnaderna för statlig nybyggnad ska avsättas till konstnärlig utsmyckning.

Under beredskapsåren utfärdade man ett slags passerkort "frikort till naturen" för att förhindra att man i fortsättningen blev misstänkta för spionage.

2008 lyckades man, tillsammans med bland andra Sveriges konsthantverkare och industriformgivare, få genom ett beslut om statligt ramavtal för konstnärers medverkan och ersättning vid utställningar, det så kallade MU-avtalet.

Ordförande[redigera | redigera wikitext]

Några av de konstnärer som varit ordförande för organisationen sedan starten.


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]