Kvasten

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kvasten
Kvasten at Gröna Lund 2007.JPG
Kvasten 2007
Plats
NöjesparkGröna Lund, Stockholm, Sverige
Öppnade28 april 2007
StatusÖppen
Tillverkning
TillverkareVekoma
TypBerg- och dalbana av stål
Suspended Family Coaster
Kostnad55,000,000 SEK
Tekniska fakta
Höjd20 meter
Banans längd400 meter
Högsta G-kraft (positiv)2,5
Maximal hastighet55 km/h
Kapacitet
Antal tåg1 st
Åktid1:03
Kapacitet650 åkande/timme
Övrigt
Avgift2 kuponger (2015)
Längdgräns110 cm

Kvasten är en berg- och dalbanaGröna Lund, konstruerad av Vekoma och monterad under våren 2007. Det är Gröna Lunds största enskilda investering (55 miljoner kronor [1]. För att få plats med Kvasten togs Pariserhjulet och Disco Jet tillfälligt bort. Kvasten är barnvänlig med en kort längdgräns på 110 centimeter.

Teknisk beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Banan tillhör familjen "Suspended Family Coasters", det vill säga tåget hänger under spåret. Ett tåg med 20 separata stolar i rader om två ger en ungefärligt kapacitet på 650 personer per timme. Passagerarna sitter i djupt skålade stolar och spänns fast med en bygel över midjan samt bälte mellan benen. Byglarna öppnas genom att tillföra en elektrisk signal och kan således endast öppnas på stationen eller av teknisk personal med särskild utrustning.

Åkbeskrivning[redigera | redigera wikitext]

Åkarna dras upp cirka 20 meter upp i luften och sedan bär det av, förbi Jetline och bort mot Bläckfisken innan banan svänger bort i riktning mot Stora Scen och Spökhuset. Banan åker i en halvcirkel runt ett stort troll av trä som sedan skjuter upp en eldsflamma från sin ena arm, tillbaka över stationen igenom ett tillhörande trähus och sedan runt ner tillbaka till stationen. Det har funnits attraktionsfoto, som togs när åkturen gick genom husets tak, men detta togs bort.

Tåget drivs uppför backen med hjälp av tätt sittande drivhjul som sitter direkt på varsin motor. Backspärrar, både separata och i motorerna, försäkrar att tåget inte kan rulla baklänges om det skulle stanna på väg upp. Väl i banan är tåget utlämnat åt de fysiska lagarna. Det finns inga drivhjul eller bromsar som kan öka eller minska farten. Tåget bromsas med hjälp av magnetbromsar inne på stationen. På grund av det kedjelösa uppdraget samt den fjädrande hjulupphängningen går banan mycket tyst.

När man står i kön till Kvasten inne i trähuset hör man även en häxliknande röst som görs av skådespelerskan Margreth Weivers.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]