Kyrkogatan, Halmstad

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Kyrkogatan är en gata i centrala Halmstad som i öster mynnar mot Hamngatan och i väster mot Karl XI:s väg. Vid denna gata ligger bland annat S:t Nikolai kyrka (därav namnet), rådhuset och Stora Torg.

Tidigt i Halmstads historia kallades huvudgatan i öst-västlig riktning Westergade, namnet finns i skriftliga handlingar från 1504. Mycket talar för att den motsvarade den nuvarande Kyrkogatan, även om den också antagits motsvara den parallellt löpande nuvarande huvudgatan Brogatan. I det tidigare fallet kan även en tidig bro över Nissan legat i vägens förlängning. I slutet av 1600-talet användes namnet Kyrkiegatan om den västliga delen av gatan. Samtidigt gick den östliga delen, som löper mellan Stora Torg och Nissan, under namnet Helfwetesgatan, efter en krog som låg där då. Detta ändrades på 1700-talet till eufemismen Helwigsgatan. Sedan 1887 har hela gatan det nuvarande namnet Kyrkogatan.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Håkansson, Valter (1983). Gatunamnen i Halmstad. Halmstad: Kulturnämnden. Libris 432362 

Camera-photo.svg Halland vapen.svg Denna artikel om en plats i Hallands län behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.