L'anima del filosofo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

L'anima del filosofo (svenska: Filosofens själ eller Orfeus och Eurydike) är en opera (dramma per musica) i fyra akter med musik av Franz Joseph Haydn. Libretto av Carlo Francesco Badini.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Operan komponerades i London 1791 (därav Haydns engelska opera). Haydn hade stora planer för operan: den skulle vara i fem akter, rollerna skulle besättas med stora stjärnor och sceneriet skulle vara påkostat. Men allt gick om intet när kung Georg III inte gav teaterchefen för det precis återuppbyggda The King's Theatre vid Haymarket tillstånd att bedriva teaterverksamhet. Haydn tappade då intresset för operan och den restaurerades (men då bara i fyra akter) och uruppfördes först 1951 i Florens av Maggio Musicale Fiorentino under ledning av Erich Kleiber med Maria Callas och Thyge Thygesen i huvudrollerna.

Haydn skrev emellertid senare en ny operaversion av Orfeusmyten, Orfeo e Euridice, som utgavs 1806.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Operan är Haydns version av Orfeusmytologin och hans ambition var att göra en helt egen, som skiljde sig från Glucks opera Orfeus och Eurydike. I motsats till flera andra kompositörer, som använde Alessandro Striggios libretto (exempelvis Monteverdi i L'Orfeo), lät Haydn Badini skriva ett helt nytt. I operan får man följa hela berättelsen om Orfeus och Eurydike: hur de träffas, hur de skils åt och vad det blir av Orfeus efter Eurydikes slutgiltiga död (här ändras inte berättelsens sorgliga slut).

Kända partier[redigera | redigera wikitext]

Den mest kända arian är Al tuo seno fortunato som skrevs för "den inte alltför begåvade" kastratsångaren Signor Dorelli (Haydn i brev till prins Anton Esterhazy). Trots Haydns nedlåtande uttalande om denne sångare är arians omfång hisnande och koloraturrik.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sohlmans musiklexikon: nordiskt och allmänt uppslagsverk för tonkonst, musikliv och dans. Stockholm: Sohlman. 1948-1952. Sid. 5 (Del 4). Libris 8198860