Eurydike

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För asteroiden, se 75 Eurydike.

I den grekiska mytologin förekommer flera olika personer med namnet Eurydike (Eurydíkê, Ευρυδικη).

Maka till Orfeus[redigera | redigera wikitext]

Eurydike och Orfeus

Den mest kända personen med namnet Eurydike var en nymf och maka till Orfeus.[1] Legenden säger att när hon flydde från Aristaios, som hyste starka känslor för Eurydike och jagade henne, råkade hon trampa på en giftorm och blev biten och dog. Orfeus, som blev helt utom sig av sorg spelade musik så fylld av sorg att den fick gudar och nymfer att falla i gråt. Orfeus beslöt sig för att återföra Eurydike till de levande och gav sig därför i väg på en resa till dödsriket. Väl där kunde han övertyga Hades och Persefone med hjälp av sin musik, så att de tillät Eurydike följa Orfeus tillbaka på villkoret att Orfeus gick först och att han inte en enda gång fick vända sig om och se på Eurydike förrän de båda nått de levandes värld. Han bröt dock detta löfte alldeles innan de nått resans slut varpå Eurydike försvann ur hans åsyn för att aldrig mer återvända.[1]

Maka till Kreon[redigera | redigera wikitext]

En annan kvinna med namnet Eurydike i den grekiska mytologin var Kreons maka. Hon tog sitt liv efter att ha fått reda på att hennes son Haimon och hans älskade Antigone begått självmord.

Maka till Akrisios[redigera | redigera wikitext]

Även konungen av Argos, Akrisios, hade en fru som hette Eurydike. Hon var mor till Danaë och därmed mormoder till Perseus. Hon sades även vara dotter till Lakedaimon och Sparta, som enligt legenden grundade den antika stadsstaten Sparta. Denna Eurydike förväxlas ofta med Orfeus maka Eurydike.

Maka till Nestor[redigera | redigera wikitext]

Nestor, konungen av Pylos, var även han gift med en Eurydike.

Dotter till Danaos[redigera | redigera wikitext]

Eurydike var en najad och en av danaiderna i grekisk mytologi. Hon var dotter till kung Danaos och najaden Polyxo.

Hon och fyrtionio av hennes systrar gifte sig med varsin av sina femtio kusiner. Alla systrarna utom Hypermestra, dräpte hon sin make under bröllopsnatten. Som straff fick de ösa vatten i ett kärl med hål i botten i evighet i underjorden efter sin död.

Eurydike inom senare kultur[redigera | redigera wikitext]

Eurydike (främst gäller det Orfeus maka) är ett vanligt motiv inom litteraturen. Bland annat har hon blivit föremål för en opera av Christoph Willibald Gluck.

Eurydice (även kallad Erudice eller Euridice) är en opera skriven av Jacopo Peri och Ottavio Rinuccini i Florens som uruppfördes år 1600. Den skrevs speciellt för bröllopet mellan Henrik IV av Frankrike och Maria av Medici. Det är en av de allra första moderna operorna och den första musikalen som överlevt till nutiden.

Samma år trycktes operan Euridice av Giulio Caccini, och den uruppfördes 1602.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Eurydike”. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/eurydike. Läst 6 november 2015.