Eurydike

Från Wikipedia
"Eurydice" omdirigerar hit. För kräftdjurssläktet, se Eurydice (djur). För andra betydelser, se Eurydike (olika betydelser).
Eurydike och Orfeus.

Eurydike (Eurydíkê, Ευρυδικη) var i grekisk mytologi en nymf och maka till Orfeus.[1]

Enligt mytologin försökte hon komma undan från sin svåger Aristaios, som hyste starka känslor för Eurydike och jagade henne, och hon råkade trampa på en giftorm och blev biten och dog. Orfeus, som blev helt utom sig av sorg spelade musik så fylld av sorg att den fick gudar och nymfer att falla i gråt. Orfeus beslöt sig för att återföra Eurydike till de levande och gav sig därför i väg på en resa till dödsriket. Väl där kunde han övertyga Hades och Persefone med hjälp av sin musik, så att de tillät Eurydike följa Orfeus tillbaka på villkoret att Orfeus gick först och att han inte en enda gång fick vända sig om och se på Eurydike förrän de båda nått de levandes värld. Han bröt dock detta löfte alldeles innan de nått resans slut varpå Eurydike försvann ur hans åsyn för att aldrig mer återvända.[1]

Kulturella verk[redigera | redigera wikitext]

Flera verk handlar om Eurydike och Orfeus:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Eurydike”. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/eurydike. Läst 6 november 2015.