Långtbortistan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För diktsamlingen Långtbortistan, se Petter Lindgren.

Långtbortistan är ett fiktivt land i Kalle Ankas universum, troligast i Centralasien eller i vissa fall Centralafrika. Numera används ordet även stundom utanför serievärlden, med vidgad betydelse, allmänt för någon mycket avlägsen ort.

En del Kalle Anka-serier avslutas med att någon av figurerna måste gå i landsflykt till Långtbortistan (Carl Barks var först med det skämtet, men hos honom var Timbuktu landsflyktorten, till exempel i en historia från 1957, där Oppfinnar-Jocke och Kalle färgat Ankeborgs kranvatten rött).

Ortnamnet härrör inte nödvändigtvis från en direkt översättning från engelska utan kan vara en skandinavisk neologism som är antingen svensk eller dansk. Kalle Anka-tidningens mångårige svenske översättare, P.A. Westrin, och hans danska kollega, Sonja Rindom, har båda sagt sig ha uppfunnit namnet någon gång på 1960-talet. Det fastnade i båda länders serietidningsuniversum och kom sedan att leva sitt eget liv, som standardöversättning när ett fjärran land omnämns i serierna.

Påhittade fjärran länder, synbarligen i trakterna kring Mellanöstern eller Främre Orienten, förekom dock redan på 1950-talet i de amerikanska originalserierna med namn som Unsteadystan, Bazookistan, Howdoyustan och så vidare. En möjlig förlaga till det svensk/danska ortnamnet kan ha funnits i Carl Barks serie "Oppfinnar-Jocke och den buffliga faktorn" ("Buffaloed by Buffaloes") från 1961, där Oppfinnar-Jocke besöker och hjälper invånarna i Farbakishan. Ett land kallat Toofar, styrt av en maharaja, har också förekommit.

Uttrycket Farawaystan ses numera då och då i den engelska originaltexterna i Disneyserier (och även i annan text), detta är ett av de få fall då ett skandinaviskt uttryck översatts till engelska i serievärlden.

I Svensk Försvarsdebatt[redigera | redigera wikitext]

Långtbortistan har även börjat används även i Svensk försvarsdebatt då av kritiker till Försvarsmaktens fokusering på Internationella Missioner samtidigt som det nationella försvaret skrotades. Bland kritikerna kallas detta för "Långtbortistan-Doktrinen"[1][2][3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ https://forsvaraoberoendet.wordpress.com/2011/04/28/langtbortistan-doktrinen/
  2. ^ http://gyllenhaals.blogspot.se/2011/11/band-of-brothers-i-langtbortistan.html
  3. ^ http://www.helagotland.se/start/forsvaret-upphandlar-en-hyllvara-5385481.aspx