Platser i Kalle Ankas universum

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Fiktiva platser som förekommer i Kalle Ankas universum.

Nordamerika[redigera | redigera wikitext]

Calisota[redigera | redigera wikitext]

Den amerikanska delstat där bl.a. Ankeborg återfinns. Den skapades av Kalle Anka-serietecknaren Carl Barks. Staten är ett slags mellanting mellan de amerikanske delstaterna Kalifornien och Minnesota, som var Carl Barks favoritställen, därav namnet. Den gränsar i väster till Stilla Havet, i söder till Kalifornien, i öster till Nevada och i norr till Oregon.

Att Ankeborg ligger i USA var för de amerikanska disneykreatörerna naturligt. Detta har också varit ett mer eller mindre uttalat faktum i italienska serier. I Kalle Anka & C:o och andra svenska disneypublikationer, liksom i de danskproducerade disneyserierna, har detta inte varit lika självklart - i Kalle Anka & C:o har översättarna traditionellt sett tenderat att placera Ankeborg i Sverige. Detta kom under 1990-talet delvis dock att förändras, främst genom den amerikanska kreatören Don Rosas stora inflytande.

I flera serier har Ankeborg närmast karaktären av stadsstat - man har bl. a. eget landslag i fotboll och en egen trupp i de olympiska spelen.

Ankeborg[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Ankeborg

(orig. Duckburg). Kalle Ankas hemstad.

Gåseborg[redigera | redigera wikitext]

(orig. Goosetown) Grannstad till Ankeborg. De båda städerna står i ständigt konkurrensförhållande gentemot varandra, inte minst i idrottsammanhang.

Kalkonköping[redigera | redigera wikitext]

Kalkonköping är en annan grannstad till Ankeborg. Stadens befolkning är endast kalkoner. Kalle Anka flyttade hit under en kort tid när han var less på sitt olycksdrabbade liv i Ankeborg. I Kalkonköping finns köpcentret "Kalkonshopping", där Kajsa Anka och hennes damklubb har varit många gånger.

Myggeby[redigera | redigera wikitext]

Grannstad till Ankeborg. Myggeby var den första byn som började med att uppfostra myggor. Det är därifrån det berömda vinet "Myggiolo" kommer. Det är en stad där det finns mycket träsk och det är därför mycket myggor där på sommaren, vilket medför att den är en rätt så impopulär reseort. Den nästan enda besökaren var Kalle Anka, som vann en resa dit på lotto. Även Myggebys bychef är irriterad på myggorna, men får inte göra något åt dem för myndigheterna för då måste de ändra namn på staden till "Ingamyggorby".

Tuppeboda[redigera | redigera wikitext]

Grannstad till Ankeborg.

St. Canard[redigera | redigera wikitext]

(orig. St. Canard; "Canard" är franska för "anka") Grannstad till Ankeborg. Här bor karaktärerna i Disneys TV-serie Darkwing Duck. Bron Audubon Bay Bridge förbinder St. Canard med Ankeborg. Varken staden eller bron finns nämnd i andra serier eller TV-serier.

Alaska och Yukon[redigera | redigera wikitext]

Såväl Alaska som Yukon existerar otvivelaktigt i verkligheten, men då ett flertal disneyserier behandlar Joakim von Ankas period som guldgrävare i detta hörn av den amerikanska kontinenten, har flera fiktiva platser i detta område blivit till återkommande inslag i ankserierna.

Knivskärarklubben[redigera | redigera wikitext]

(orig. Blackjack Saloon) Bar i Klondike, där Glittriga Gullan jobbade som sångerska och dansare under guldgrävartiden, och platsen för hennes första möte med Joakim von Anka. Efter att klubben lades ned gjorde Gullan om den till ett hotell. (se bl.a. Tillbaka till Klondike av Carl Barks samt Sista släden till Dawson och När Yukons hjärta glimmar av Don Rosa)

Röda Möllan[redigera | redigera wikitext]

Röda Möllan är en biosalong

Ångestfloden[redigera | redigera wikitext]

(orig. White Agony Creek) Ett av Alaskas mest otillgängliga områden, där Joakim ostört kunde ägna sig åt att gräva guld. Hit tog han också Glittriga Gullan under de månader han tvingade henne jobba för sig, och här slog sig Gullan ner efter att Joakim lämnade området. (se bl.a. Tillbaka till Klondike av Carl Barks och En argonaut i Klondike och Fången vid Ångestfloden av Don Rosa.)

Älghornsglaciären[redigera | redigera wikitext]

En glaciär bortom Svartskogen och över Svartberget.

Central- och Sydamerika[redigera | redigera wikitext]

Ankapulco[redigera | redigera wikitext]

(orig. Duckapulco) Beryktad semesterort. Namnet är en lek med verklighetens Acapulco.

Kravallistan[redigera | redigera wikitext]

En stad i Ankapulco.

Avskyvärld[redigera | redigera wikitext]

(orig. Plain Awful). En dal i Anderna där allt är fyrkantigt och den enda lagen är att man inte får frambringa något runt, vilket knattarna gör av misstag. Det var Carl Barks som 1949 introducerade Avskyvärld i serien Vilse i Anderna (Four Color #223). Don Rosa skrev senare en fortsättning på serien, Åter till Avskyvärld, då ankorna åter igen åker till dalen.

Ankuador[redigera | redigera wikitext]

Ett av Sydamerikas mest brottsliga länder. Namnet är en lek med verklighetens Ecuador.

Hondorika[redigera | redigera wikitext]

(orig. Hondorica) Ett mellanamerikanskt land, möjligen en lek med namnen Honduras och Costa Rica, där äventyret Hondorikas hemlighet utspelar sig.

Europa[redigera | redigera wikitext]

Skottland[redigera | redigera wikitext]

Joakim von Anka är född i verklighetens Glasgow, men serierna har även gett upphov till ett mindre antal fiktiva skotska platser.

Dystringe dal[redigera | redigera wikitext]

(orig. Dismal Downs). Ogästvänligt område på det skotska höglandet - Någonstans på Rannoch Moor - först nämnt i Carl Barks serie Kalle Anka och den gamla borgens hemlighet. Här återfinns von Anka-borgen. Efter att klanen von Anka bott här i generationer blev de bortdrivna av den konkurrerande klanen Waskerville. Tack vare Joakim återfördes dock marken till dess rätta ägare. (Se även Farbror Joakim och Waskervilles hund av Carl Barks samt Den siste av klanen von Anka och En miljardär i högländerna av Don Rosa.)

von Anka-borgen[redigera | redigera wikitext]

(orig. Castle McDuck). Klanen von Ankas gamla släktborg i Dystringe dal. Här finns flertalet av klanens medlemmar begravda - inklusive Joakims föräldrar Dunhilde och Fergus von Anka, och borgen pryds även av rustningar, tavlor och minnesmärken från tidigare generationer. Nuvarande ägare är Joakim, och hans syster Matilda von Anka arbetar där. (Se ovan nämnda serier, samt Brev hemifrån, eller Den gamla borgens nya hemlighet av Don Rosa.)

Vesuvius[redigera | redigera wikitext]

Vulkanen Vesuvius finns även i Kalle Ankas universum. Här bor Magica de Hex och det är här hon måste smälta ner Joakim von Ankas turkrona.

Ankpyssland[redigera | redigera wikitext]

En stad som ständigt är drabbad av krig och hemskheter. Namnet är en lek med verklighetens Ryssland.

Silikonien[redigera | redigera wikitext]

Ett land som ligger i Europa och nästan helt består av kolgruvor.

Ankland[redigera | redigera wikitext]

Ett land som finns på kalleanka.se. De är med i Fotbolls-EM och är en lek med England

Duckraina[redigera | redigera wikitext]

Ukraina på kalleanka.se

Östeuropa[redigera | redigera wikitext]

Brutopien[redigera | redigera wikitext]

(orig. Brutopia) Introducerades i serie En iskall affär (A Cold Bargain) av Carl Barks 1957. I denna serie, liksom i många serier från senare tid, får Brutopien bli till en mer eller mindre förtäckt karikatyr av Sovjetunionen och staterna bakom järnridån.

Asien[redigera | redigera wikitext]

Tralla La[redigera | redigera wikitext]

(orig. Tra La La, en förvrängning av "Shangri-La") Joakim von Anka besökte, i Carl Barks serie På rymmen från rikedomarna från 1954, det mytomspunna Tralla La. Joakim som är stressad av pengasamhället och har drabbats av ett nervöst sammanbrott, börjar drömma om en utopi utan monetärt system.

Han lyckas, tillsammans med Kalle Anka och Knattarna, lokalisera en sådan plats, och tar sig dit med fallskärm. Dock tar han problemen med sig, de kapsyler han kastar bort betraktas som värdefulla och börjar att användas som valuta.

Joakim kommer i en senare berättelse, Vägen till Xanadu ritad av Don Rosa, återbesöka Tralla La när han letar efter Djingis Khans skatt. Det var dock inte meningen att komma hit utan han kom dit genom en gång som ledde upp i grottorna som ligger i Tralla La. Det avslöjas även att Tralla La är det samma som det mytomspunna Xanadu. Det finns även en annan väg ut från Tralla La och det är den stora sjön som ligger mitt i dalen.

På rymmen från rikedomarna har också kommit att filmatiseras. Avsnittet "The Land Of Tra-La-La" av den tecknade TV-serien Duck Tales från 1990, följer troget Barks-serien från 1954. Största skillnaden är att Kalles roll i TV-avsnittet spelas av Sigge McKvack och Fenton Spadrig.

Afrika[redigera | redigera wikitext]

Häxmästarbasaren i Kairo[redigera | redigera wikitext]

(orig. The sorcerer's bazaar). Magica de Hex stamaffär som man fick se i Rosas "En alldeles särskild gåva".

Limpopofloden[redigera | redigera wikitext]

Guld-Ivar Flinthjärtas pengabinge[redigera | redigera wikitext]

(orig. The Glomgold moneybin). Joakims största rival är bosatt (i alla fall hans pengar) vid Limpopofloden. Vissa serier har gestaltat Flinthjärta som Ankeborgbo och en rival inom Miljardärs-klubben, medan mer erkända tecknare som Barks och Rosa placerat honom i Sydafrika.

Timbuktu[redigera | redigera wikitext]

Timbuktu är en stad i Mali och finns på riktigt. Kalle åker till den här staden så fort han har ställt till med något i Ankeborg. I staden tror alla att han är en rik Ankeborgsturist, och det verkar som om Kalle aldrig ställt till med något här.

Obestämda lokaliseringar[redigera | redigera wikitext]

Långtbortistan[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Långtbortistan

Avlägset land, troligen beläget i Centralasien. Kalle har haft jobb där som vakt efter att ha misskött sin uppgift när han skulle vara vakt i Ankeborg.

Glaciostan[redigera | redigera wikitext]

Fjärran nordlig plats dit Farbror Joakim flyr (med Kalle och knattarna) för att undkomma julen, som är det värsta han vet. Där blir de vänligt mottagna med frasen "Gronsk Pyk" som Joakim återgäldar. Knattarna finner så småningom i Gröngölingshandboken att den glaciostanska frasen betyder "God Jul".[1]

Nya Kalledonien[redigera | redigera wikitext]

Historiskt fort eller koloni. Till skillnad från Nya Kaledonien verkar det inte ligga vid Stilla havet, utan möjligtvis någonstans i Storbritannien då det anfallits av vikingar.

Underjorden[redigera | redigera wikitext]

Spruttisprattien[redigera | redigera wikitext]

(orig. Terri-Fermi) Underjordiskt rike. En gigantisk, underjordisk grotta som sträcker sig runt hela Jorden. Här bor Sprutter och Spratter (Terries and Fermies) vilka är de som orsakar jordbävningar. Introducerades av Carl Barks i serien Landet i underjorden.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Gronsk Pyk!”. steamboat-willie.blogspot.se. http://steamboat-willie.blogspot.se/2009/12/gronsk-pyk.html. Läst 27 december 2017. 

Se även[redigera | redigera wikitext]