Lödder

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Skådespelarensemblen 1977.

Lödder (i original Soap) är en amerikansk situationskomediserie, som sändes på TV-kanalen ABC mellan 1977 och 1981.

Namnet Lödder kommer sig av att den liknade – och parodierade – samtida såpoperor. Serien skapades, skrevs, regisserades och producerades av Susan Harris, som även står bakom komediserien Pantertanter. Serien var kontroversiell på sin tid, bland annat då den innehöll den första homosexuella karaktären, Jodie Dallas (Billy Crystal), i ett amerikanskt familjeprogram. Många TV-bolag vägrade sända serien på grund av detta. I Sverige hade serien premiär på Sveriges Television i oktober 1978.

Varje avsnitt var en halvtimme långt och sändes på bästa sändningstid. När serien sändes i svensk TV var det Anders Gernandt som i slutet av varje avsnitt uppmanade tittarna att se nästa avsnitt och serien blev också populär i Sverige med mycket uppmärksamhet i media - trots att den typ av såpopera sänd på dagtid som parodierades var i stort sett okänd här.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Lödder handlar om de två systrarna Jessica Tate (Katherine Helmond) och Mary Campbell (Cathryn Damon) och deras familjer. Campbells är en medelklassfamilj, medan familjen Tate är rik och till och med har en egen butler, den mycket sarkastiske Benson (Robert Guillaume). Han fick för övrigt sin egen TV-serie år 1979; Benson.

Serien Lödder satte en ära i att göra relationer så komplicerade som möjligt, i en uppenbar drift med såpoperor. Många bisarra händelser inträffar i TV-serien, exempelvis blir Marys man Burt (Richard Mulligan) utbytt mot en utomjording, som ser identisk ut. Burt har en son, Chuck (Jay Johnson), som inte kan förmå sig att säga negativa saker – istället låter han genom buktaleri sin handhållna docka Bob fälla alla kritiska yttranden.

Huvudkaraktärerna i Lödder[redigera | redigera wikitext]

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Arthur Peterson, som spelade "Majoren", var svenskättling och gjorde, medan serien visades i svensk TV, ett besök i Sverige. Han fick då framträda som TV-hallåa och påannonsera ett avsnitt av Lödder.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]