Löfte

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ett löfte är en utfästelse som kan ha flera former. Ur ett psykologiskt perspektiv är ett löfte ett psykologiskt kontrakt som indikerar att en transaktion mellan två människor kommer att ske, i vilken den första personen undertar sig att utföra någon form av tjänst eller ge en gåva till den andra personen, som anses värdefullt för denne.

Ett löfte kan också vara en ed eller en utfästelse av annat slag, såsom en garanti, och det kan då ha juridiskt bindande. Ibland finns det särskilda formkrav för att ett löfte ska ha rättsverkan, i Sverige måste till exempel ett löfte om framtida gåva göras i skriftlig form, eller offentligt.

Löften inom islam[redigera | redigera wikitext]

I An-Nahl 91, förbjuder Allah muslimer att bryta sina löften efter att de konfirmerat dem. Alla löften räknas som att ha Allah som deras vittne och garant. I Hadith klargör Muhammed att en muslim som avlägger ett löfte och sen ser en bättre sak att göra, skall göra den bättre saken och sen utföra en akt av försoning för att ha brutit löftet.[1]

Tomma löften[redigera | redigera wikitext]

En typ av löfte är ett tomt löfte, med vilket menas ett löfte någon avgivit utan ha att för avsikt att hålla sitt ord.

Vallöften[redigera | redigera wikitext]

Inför val brukar partier och enskilda politiker avge så kallade vallöften. Dessa handlar om vilka politiska förändringar de lovar genomföra under den kommande mandatperioden om de kommer till makten. Alla vallöften brukar inte kunna hållas och just brutna vallöften brukar ses som en förklaring till politikerförakt - det är i själva verket en mycket spridd uppfattning att politiker inte ens försöker hålla sina löften, trots att de allra flesta förutskickade förändringar faktiskt kommer till stånd. Bland annat höll socialdemokraterna nio av tio vallöften angivna inför mandatperioderna 1994-2002, fullt ut eller delvis.[2] Se även valfläsk.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ USC-MSA Compendium of Muslim Texts: Kitaab At-Tawheed Arkiverad 30 december 2006 hämtat från the Wayback Machine. (engelska)
  2. ^ http://hdl.handle.net/2077/20800