La figlia di Iorio (opera)

Från Wikipedia
Alberto Franchetti

La figlia di Iorio (Iorios dotter), ibland benämnd La figlia di Jorio, är en opera i tre akter med musik av Alberto Franchetti och libretto av Gabriele D'Annunzio. Operan hade premiär den 29 mars 1906 på La Scala i Milano dirigerad av Leopoldo Mugnone.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Librettot ligger nära D'Annunzios pjäs med samma namn. Även om pjäsen, som hade haft premiär två år tidigare, ansågs som ett av D'Annunzios största verk, nådde inte operan upp till samma jämförbara framgång och har endast sparsamt uppförts sedan premiären.[1]

Personer[redigera | redigera wikitext]

Roller Röstläge Premiärbesättning 29 mars 1906
Aligi tenor Giovanni Zenatello
Candia della Leonessa mezzosopran Eleonora de Cisneros
Crocifero bas Libero Ottoboni
Favetta mezzosopran Maria Bastia Pagnoni
Ienne dell'Eta bas Mansueto Gaudio
Lazaro di Roio baryton Eugenio Giraldoni
Mielitore bas Adamo Didur
Mila di Codra sopran Angelica Pandolfini
Ornella sopran Adele D'Albert
Splendore sopran Teresina Ferraris

Handling[redigera | redigera wikitext]

Affisch

Berättelsen utspelar sig i den lilla staden i Abruzzo: Lama dei Peligni. Nära Grotta del Cavallone bor en rik familj i armod: Sangro från Roio del Sangro. Fadern Lazaro di Roio är glad för att hans unga son Aligi ska gifta sig med en rik kvinna i landet. Men bröllopet avbryts av invånarna i Lama, som rasande angriper en flicka. Flickan som heter Mila anklagas av folkets vidskepelse för att vara en häxa, och kommer därför sannolikt att dömas till döden. Aligi jagar bort människorna, då han är kär i henne. Så bryter den unge mannen äktenskapet och Lazaro förbannar honom. Aligi och Mila går för att leva i exil i grottan, hatade av alla människor, och planerar att lämna landet. Men Aligi är för fattig och reser till Rom för att vädja till påven. När Aligi återvänder upptäcker han att invånarna i Lama Peligni har brände Mila levande under hans frånvaro.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.
  1. ^ En opera av Ildebrando Pizzetti med samma titel och byggd på D'Annunzios pjäs, hade premiär på Teatro San Carlo i Neapel 1954.