Lady Chatterleys älskare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lady Chatterleys älskare
FörfattareD. H. Lawrence
OriginaltitelLady Chatterley's Lover
OriginalspråkEngelska
LandStorbritannien Storbritannien
Genreroman
FörlagTipografia Giuntina
Utgivningsår1928
Utgiven på
svenska
1941; 1961

Lady Chatterleys älskare (Lady Chatterley's Lover, 1928) är D.H. Lawrences mest berömda roman, känd för de på sin tid mycket utmanande erotiska skildringarna och sitt kontroversiella budskap.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Boken handlar om en kvinna från den intellektuella socialistiska[källa behövs] borgarklassen, som uppfostrats till att bejaka sig själv. Hon gifter sig med en aristokrat som strax efter smekmånaden blir invalidiserad, och hon inleder då en relation med slottets virile och också gifte skogvaktare, Oliver Mellors. Romansen leder till att lady Constance Chatterley blir gravid, och dessutom blir de upptäckta. När skandalen är ett faktum tvingas hon och skogvaktaren leva åtskilda, och där slutar berättelsen, dock med visst hopp om att de två huvudpersonerna ska kunna skilja sig från sina respektive och sedan leva ihop i en framtid.

Om boken[redigera | redigera wikitext]

Romanen innehåller flera psykologiska motiv: lady Chatterleys behov av ett sexualliv och att bli erövrad, mer än av intellektuell stimulans, hennes makes behov av beundran, respekt och ansvar förr än av sexuellt liv, och skogvaktarens ouppfostrade sexuella maktbegär och utagerande livshållning. En av de röda trådarna är att människor inte kan älska samma person som de tycker om och respekterar, en annan att samma strävan efter ekonomisk självständighet och drift efter kroppsligt samspel styr alla människor och att civilisationen följaktligen fungerar destruktivt på psyket.

På grund av de erotiska skildringarna över klassgränser och det råa språket (fuck, fucked, fucking) var romanen förbjuden i flera länder (den publicerades privat i Florens 1928), och under många årtionden fick den bara publiceras i censurerat skick. I Storbritannien utkom den första gången 1960 sedan den samma år friats av en domstol efter en lagändring. I Australien var till och med en bok som beskrev den rättegången förbjuden.

Svenska översättningar[redigera | redigera wikitext]

Den första översättningen till svenska, gjord av Elsa af Trolle, utkom 1941 med en inledning av Fredrik Böök. En ny översättning av Ingmar Forsström kom 1961.

Tre versioner[redigera | redigera wikitext]

Lawrence skrev boken i tre versioner. Den första har utgivits under titeln The First Lady Chatterley. Den andra versionen av boken publicerades 1927 under namnet John Thomas and Lady Jane.

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

Romanen har filmatiserats ett flertal gånger. Den mest kända versionen är från 1981 med Sylvia Kristel i huvudrollen. En TV-version med Joely Richardson utkom 1993 och en fransk version 2006.