Lady Ellen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lady Ellen i hemmahamn, Skärhamn, juli 2017.

Lady Ellen är en tremastad bramsegelskonare med hemmahamn SkärhamnTjörn. Segelfartygets längd är 38,8 meter, inklusive bogsprötet en totallängd av 49,9 m samt med ett deplacement av cirka 400 ton.

Lady Ellen kölsträcktes 1980 på Kockums varv i Malmö för att senare riggas i Skagen, Danmark. Inredningen utfördes vid Vindövarvet på Orust, Lady Ellen färdigställdes 1982. Inredningen på fartyget byggdes om i sin helhet 2000 -02. Fartygets skrov är byggt i 11 mm ubåtsstål (Domex 430) från SSAB. Detta då varvet hade plåt över från en option på ubåtar Försvarsmakten aldrig löste ut. Ur skrovet har skåror frästs, vilket simulerar bordläggning på ett äldre träfartyg.

Förebilden till Lady Ellen är skonaren Ellen, byggd 1908 på Thurö, ett av de kända skutvarven kring Svendborg i Danmark. Även Ellen var riggad som bramsegelskonare, vilket är typiskt för de smäckra skutorna som byggdes i området kring sekelskiftet. Namnet Ellen kom från skeppsbyggmästarens dotter som dog i unga år.

Lady Ellen konstruerades av sina ursprungliga ägare, Lars Johansson och Lars-Erik Johansson, far och son i en redarfamilj från Skärhamn på Tjörn. Under varumärket Tradewind Yacht Design, har företaget även konstruerat superyachten S/y Baboon, samt ritat ett tiotal fartyg. Främst segelfartyg med klassiska linjer.

Lady Ellen har tidigare haft flera internationella celebriteter som gäster, samt kockarna och de tidigare besättningsmedlemmarna Dan Lexö och Jan Boris-Möller. Idag bedrivs charterverksamhet ombord på fartyget längs svenska västkusten, Norge och i Tyskland.

Medlem i Sveriges Segelfartygsförening

Call sign: SKCL


Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]