Baboon

Från Wikipedia
Baboon
Totallängd50,0 meter
RiggBramsegelskonare
Deplacement800 ton
TillverkareMarstrands Mekaniska Verkstad i Marstrand
Tillverkningsår1989
Segelyta

S/Y Baboon är en tremastad bramsegelskonare med hemmahamn Monte Carlo i Monaco. Hon är 50,0 m lång och har med bogsprötet en totallängd om 60,0 m. Fartyget har ett deplacement om cirka 800 ton.

Baboon är det största segelfartyg som byggts i Sverige för privat bruk[källa behövs] och en av landets få superyachter.

Baboon kölsträcktes 1989 på Marstrands Mekaniska Verkstad i Marstrand och riggades i Skagen i Danmark. Fartyget var det sista nybygget på Marstrands Mekaniska Verkstad. Inredningen utfördes på ett varv i Genua i Italien och färdigställdes 1990. Hennes skrov är byggt i 14 mm stål. Ur skrovet har skåror frästs, vilket liknar bordläggning. Därav misstas hon ofta för ett äldre träfartyg.

Förebilden till Baboon är skonaren Lady Ellen, byggd 1982 på Kockums skepps- och ubåtsvarv. Också Lady Ellen byggdes ursprungligen för privat bruk, men seglar idag i kommersiell passagerarfart. Båda fartygen är riggade som bramsegelskonare, en riggtyp som var vanligt förekommande runt sekelskiftet hos de kända skutvarven kring Svendborg i Danmark.

Baboon konstruerades av Lars och Lars-Erik Johansson, far och son i redarfamiljen Johansson från SkärhamnTjörn. Under varumärket Tradewind Yacht Design har de ritat ett tiotal fartyg, framför allt segelfartyg med klassiska linjer.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]