Hoppa till innehållet

Lagerhägg

Från Wikipedia
Lagerhägg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningRosordningen
Rosales
FamiljRosväxter
Rosaceae
SläktePlommonsläktet
Prunus
ArtLagerhägg
P. laurocerasus
Vetenskapligt namn
§ Prunus laurocerasus
AuktorLinné

Lagerhägg, Prunus laurocerasus, är en vintergrön 5 – 15 m hög buske eller träd, som härstammar från Medelhavsområdet, men som även odlas som prydnadsväxt över stora delar av världen. Sitt namn har den fått på grund av sina stora likhet med lagerträdet, nämligen genom de glänsande, läderartade, avlånga tandade bladen.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Bladen har i friskt tillstånd en svag, om bittermandel påminnande doft, vilket försvinner vid torkning. Smaken är aromatisk, men bitter och sträv. De innehåller en amygdalin närstående cyanogen glykosid, laurocerasin, som när bladen läggs i vatten övergår till blåsyra.

Växtens blad är giftiga, men de körsbärsliknande bären är ätliga, dock med ganska intetsägande smak. Bärens kärna är emellertid även den giftig.

Användning[redigera | redigera wikitext]

I juni – juli samlas bladen in och läggs i vatten och därefter destilleras, varvid erhålls en blandning av vatten och en flyktig olja, lagerkörsvatten. Denna kan användas som utgångsmaterial för framställning av den rena flyktiga oljan Aetheroleum Laurocerasi, som används vid parfymtillverkning.[källa behövs] Den har också viss farmakologisk användning.[källa behövs]

Bladen kommer också till användning som ersättning för äkta lagerblad vid kransbindning, dekorationer m.m.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Prunus_laurocerasus, 28 januari 2012.
  • Meyers varulexikon, Forum, 1952