Laholmskeramik

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Laholmskeramik kallas den keramik som är tillverkad i Laholm i södra Halland. Laholm är en av landets viktigaste krukmakarstäder. Det fanns god tillgång på fin krukmakarlera längs Lagans stränder och flera stora marknadsplatser runt om staden gjorde att krukmakarna fick god avsättning för sina varor.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Redan under medeltiden fanns det krukmakare i Laholm. Ett av de mest intressanta föremålen inom svenskt krukmakeri finns på Nordiska Museet i Stockholm. Det är ett signerat, stort fat av Axel Nielsen märkt "1690 4 augustus".

Under 1700-talet tillverkades många ståtliga så kallade tuppafat i Laholm. Det är stora, flata eller djupa fat och skålar med dekor av en liten fågel. 1800-talets mest namnkunniga krukmakare var bröderna Hasselberg med verkstad intill kyrkan, korsningen Krukmakaregränd-Kyrkogatan.I början av 1900-talet etablerade sig Julius Nilsson i en gammal verkstad intill Hasselbergs. Nilsson kallade sig själv "Pottelerius". Han dog 1924 och något av det sista han gjorde var en koboltblå förningskruka, en så kallad barselpotta. Nilsson efterträddes av Anders Larsson från Gävle. Vid hans död 1931 tog sonen Olof Larsson över verkstaden.

Olof Larsson var endast 18 år vid faderns frånfälle. Han arbetade ofta tillsammans med sin bror Nils och de grundade firman "Bröderna Larsson". I början av 1945 kom en ung formgivare, Jane Wålstedt, direkt från Konstfackskolan i Stockholm. Hon tillförde nya dekorer och typer av glasyrer. Företaget "Firma Laholmskeramik" bildades 1945 och Olof Larsson anställde Wålstedt som formgivare. 1950 slutade hon att arbeta hos Olof Larsson och tillsammans med Nils Larsson öppnade hon verkstaden "Jani-Keramik" på Krukmakargränd 8. I samma hus fanns 1993-2003 det privata "Keramikmuseet i Laholm". Museet ägdes av Staffan Nordin och Christina Lindvall-Nordin som flyttade från orten. Samlingarna köptes av Laholms kommun och sedan mars 2008 visas delar av samlingarna i Laholms Keramikmuseum som är inrymt i Teckningsmuseet på Hästtorget. Boken Laholmskeramik har varit slutsåld i flera år.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Lindvall-Nordin, Christina (1999). Laholmskeramik – föremål och verkstäder i Sydhalland under 300 år. Laholm: Lerkvarnen 25. Libris 7453745. ISBN 91-630-7993-3