Lanchester 40 hp

Från Wikipedia
Lanchester 40 hp
Lanchester 40 hp 1925
Lanchester 40 hp 1925
Grundinformation
MärkeLanchester
Tillverkning1919-1929
Konstruktion
LiknandeBentley 6½ Litre
Napier 40/50 hp
Rolls-Royce Silver Ghost
Drivlina
Motor6-cyl radmotor
Växellåda3-vxl manuell
Dimensioner
Hjulbas358 - 381 cm

Lanchester 40 hp är en personbil, tillverkad av den brittiska biltillverkaren Lanchester Motor Company mellan 1919 och 1929.

Lanchester 40 hp[redigera | redigera wikitext]

Efter första världskriget införde Lanchester en enmodellspolitik. George Lanchester hade konstruerat en lyxbil som kunde mäta sig med samtidens främsta konkurrenter. Bilens chassi hade kvar rötterna från förkrigstiden med stela hjulaxlar upphängda i bladfjädrar, halvelliptiska fram och kantileverfjädring bak. Bromsar fanns bara på bakhjulen.

Den sexcylindriga motorn drog dock nytta av den teknik som utvecklats med krigets flygmotorer. Motorblocket var gjutet i två delar med tre cylindrar var. Det fasta cylinderhuvudet hade en överliggande kamaxel. Motorn hade dubbeltändning med både magnet och batteri.[1] Huvuddelen av bilarna levererades med karosser i aluminium av Lanchesters egen tillverkning.

1924 fick bilen fyrhjulsbromsar. De var fortfarande mekaniska men hade nu ett hydrauliskt servo som drevs från växellådan.[1]

1929 ersattes 40 hp-modellen av en åttacylindrig bil enligt tidens mode. Två år senare köptes Lanchester upp av BSA och snart hade företagets egna modeller ersatts med enklare versioner av Daimler.

Motor[redigera | redigera wikitext]

Modell Motor Cylindervolym Effekt Bränslesystem
40 hp 6-cyl radmotor SOHC 6178 cm³ 100 hk Dubbla förgasare

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]