Lansana Conté

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lansana Conté under ett möte med Vladimir Putin i Moskva.

Lansana Conté, född 30 november 1934 i Moussayah Loumbaya, Guinea, död 22 december 2008 i Conakry, var Guineas president sedan en militärkupp den 3 april 1984 fram till sin död 2008.

1990 aviserade Conté en övergång till demokrati. Parlamentsvalet i juni vanns av hans eget Partiet för enhet och framsteg, sedan medlemmar av de största oppositionspartierna, Guineanska folkets samling och Partiet för förnyelse och framsteg, gripits och terroriserats.

Conte valdes officiellt till president 1993. Han omvaldes 1998 och 2003 men giltigheten i dessa val har starkt ifrågasatts av oppositionen.

Conté var muslim och tillhörde soussoufolket. Han avled i december 2008 efter en lång tids intensivt kedjerökande, diabetes och leukemi. Sex timmar efter att talmannen Aboubacar Somparé tillkännagivit hans död meddelade en grupp militärer att man upplöst regeringen och tagit över makten i landet.

De nya makthavarna arrangerade på annandag jul en offentlig minnesceremoni i Conakry, innan man med helikopter fraktade Contés kvarlevor till födelsestaden Moussayah, sju mil nordväst om huvudstaden, där han begravdes.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Ahmed Sékou Touré
Guineas president
1984–2008
Efterträdare:
Moussa Dadis Camara