Biodiversitetskonventionen

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Riokonventionen)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Biodiversitetskonventionen (formellt UN Convention on Biological Diversity eller förkortat CBD, andra namn är mångfaldskonventionen och Riokonventionen) är ett FN-fördrag som syftar till bevarande och uthålligt nyttjande av den biologiska mångfalden, samt till en rättvis och skälig fördelning av de resurser som följer av användandet av genetiska resurser. Varje land har därmed ansvar för att bevara mångfalden på gennivå, artnivå och ekosystemnivå.

Konventionen antogs på Rio-konferensen 5 juni 1992 och trädde i kraft 1993.[1] Konventionen har 194 fördragsparter och är undertecknad av 168 länder[2], däribland Sverige ( 1993:77).

Konventionens innehåll[redigera | redigera wikitext]

Konventionens syfte är i huvuddrag att [3]

  1. bevara biologisk mångfald
  2. nyttja dess beståndsdelar på ett hållbart sätt samt
  3. rättvist fördela den nytta som uppstår vid utnyttjandet av genetiska resurser

Protokoll[redigera | redigera wikitext]

Biodiversitetskonventionen är en ramkonvention som är tänkt att följas av protokoll. Det första protokoll som antogs var det så kallade Cartagena-protokollet (SÖ 2002:57), som handlar om biosäkerhet med avseende på hantering av levande modifierade organismer. I oktober 2010 antogs ett protokoll i Nagoya, Japan, som behandlar tillträde till genetiska resurser, och som syftar att uppnå en rättvis fördelning av de vinster som användning av genetiska resurser ger. Nagoya-protokollet har dock ännu inte godkänts.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Bring, Ove; Mahmoudi, Said; Wrange, Pål (2014). Sverige och folkrätten 

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”History of the Convention” (på engelska). Convention on Biological Diversity. http://www.cbd.int/history/. Läst 4 februari 2015. 
  2. ^ ”List of Parties” (på engelska). Convention on Biological Diversity. http://www.cbd.int/information/parties.shtml. Läst 4 februari 2015. 
  3. ^ ”Vetenskaplig kommitté för biologisk mångfald”. Kommittédirektiv 1994:51. Sveriges Riksdag. 2 juni 1994. http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utredningar/Kommittedirektiv/Vetenskaplig-kommitt-for-biol_GIB151/. Läst 4 februari 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]