Klöverspinnare

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Lasiocampa trifolii)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Klöverspinnare
Status i Finland: Nära hotad[1]
Lasiocampa trifolii.jpg
hane
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningFjärilar
Lepidoptera
FamiljÄdelspinnare
Lasiocampidae
SläkteLasiocampa
ArtKlöverspinnare
L. trifolii
Vetenskapligt namn
§ Lasiocampa trifolii
AuktorDenis & Schiffermüller, 1775
hona
hona
Hitta fler artiklar om djur med

Klöverspinnare (Lasiocampa trifolii) är en kraftigt byggd rostbrun ädelspinnare.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Hanen har ett vingspann på 37 till 48 millimeter och honan 43 till 61 millimeter. Hanens antenner är breda och dubbelt kamtandade, honans betyligt smalare och kort sågtandade. Framvingen har vit diskfläck med svart kant. Larven är som fullvuxen mellan 50 och 65 millimeter lång med gråsvart grundfärg. Den har curryfärgad behåring på ryggen och vit behåring på sidorna.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Klöverspinnaren lever på torra öppna marker, exempelvis på alvarhedar och sandiga eller klippiga kustområden. De flyger främst under skymningen från slutet av juli till början av september. Honan lägger cirka 200 ägg som släpps i flykten eller sittande i vegetationen. Äggen övervintrar och kläcks på våren. De lever gärna på ärtväxter som klövrar, kråkvicker och luserner men även på ljung, slån, trift, strandråg, fårsvingel, sandsvingel och rörflen. Den förpuppar sig i en kokong i vegetationen eller på marken.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Klöverspinnaren finns i Sverige främst i Götalands och sydöstra Svealands kustområden och längs Vänerns och Mälarens stränder. Den finns även i Danmark, södra Norges kustområde, Åland och sydvästra Finland. Den finns i Medelhavsområdet, Centraleuropa och vidare österut genom Ryssland till Transbajkal och södra Sacha.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lauri Kaila, Marko Mutanen (2019). ”Finsk rödlistning av Lasiocampa trifolii (på svenska/finska). Finlands Artdatacenter. https://laji.fi/sv/taxon/MX.61415. Läst 22 mars 2022. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]