Ljung

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Ljung (olika betydelser).
Ljung
Illustration Calluna vulgaris0.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningLjungordningen
Ericales
FamiljLjungväxter
Ericaceae
SläkteLjungsläktet
Calluna
Salisb.
ArtLjung
C. vulgaris
Vetenskapligt namn
§ Calluna vulgaris
Auktor(Linné) Hull, 1808
Underarter och varieteter
Synonymer
Erica vulgaris
Hitta fler artiklar om växter med

Ljung (Calluna vulgaris), även kallad höstljung, är en starkt förgrenad dvärgbuske.[1] Den är den enda arten i släktet Calluna och är en av de vanligaste och individrikaste arterna i Norden.

Ljung är landskapsblomma i Västergötland, och är en av Skottlands nationalblommor. Ljung är också den ena av Norges två nationalblommor; den andra är fjällbrud.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

En ljungplanta liknar oftast ett miniatyrträd med ormlikt vriden, nedböjd eller uppstigande stam. Ibland slår denna rötter på flera punkter och blir då mera busklik. Plantan växer ofta spaljéformigt tryckt mot marken eller klippan. Den blir normalt 20–50 centimeter hög, i undantagsfall upp till 1 meter. Veden är hård och tät. Ljungplantan kan bli upp till omkring 25 år gammal, och man har iakttagit mer än femtioårig ljung. I de täta bestånden på en hed uppstår därför luckor efter avdöende individer, men de fylls av snabbt växande fröplantor. På detta sätt tar ljungen även nya områden i besittning.

Fröna är mycket små, fint gropiga och glänsande.

Bladen är mycket små, av barrlik form och tätt tegellagda i fyra rader. I blomman är fyrtalet rådande, och ståndarna är åtta. Hos Calluna är blomfodret större än blomkronan och av kronans rödvioletta färg. Både foder och krona är djupt kluvna. Blommorna är märkliga genom hyllets fasta och styva byggnad. Det sitter torkat kvar efter blomningen, emellertid något brunaktigt.[2] Ljungen kan därför anses som ett slags eternell. Blomningen infaller i augusti. Då blir den ödsliga heden mycket vacker. Så långt blicken når är den höljd av sin rosenvioletta blomstermatta i klar och mild färgglans.

Bygdemål[redigera | redigera wikitext]

Namn Trakt Referens

Graun [3]
Gröne
Hästljung
Ling
Lyng
Moris
Rossling

Raspgräs Västerbotten (Lycksele) [4]
Raspris Västerbotten (Umeå)

Biotop[redigera | redigera wikitext]

Ljung är vanlig i skogar (utom på de skuggigaste ställena), men växer allra mest på öppen mark, särskilt i mager, torr jord (hedar). Kan även finnas på torr mark som kantar kärr. Ljung kan förekomma ymnigt på i övrigt kala skär vid kusterna.

Habitat[redigera | redigera wikitext]

Ljung utanför Smögen 2010.
Ljung på Årnäshalvön.
Närbild av ljungblommor.
Ljunghed i England

I fjälltrakterna delar ljungen utrymmet med kråkriset och några för fjällen artegna ljungväxter och finns något högre än trädgränsen. Först i det allra nordligaste Norge blir den något mindre vanlig. Förr var denna art förhärskande över stora områden i sydvästra Sverige. Ljunghedarna bredde ut sig från nordvästra Skåne till Bohuslän och in i Småland och Västergötland där de kallades Svältorna. Numera återstår endast några reservat och en del kustnära hedar. Genom sin förnöjsamhet med jordmånen och sin hårda, sega beskaffenhet i förening med ytterst tät förgrening förmår denna växt uttränga övriga småbuskar, örter och gräs. En stor del av ljunghedarna har i historisk tid uppkommit genom att människorna avverkat skogen och släppt djur på bete. På ljungbackar och hedar kan träd gro, i synnerhet tall och björk, och om ljungbestånden nedtrampas av får eller annan boskap, och om marken gödslas och beskuggas genom trädplantering, ger ljungen slutligen vika och platsen kan återföras till en gräs- eller örtbacke med eller utan skog.

Ljungen finns i hela Europa (utom de sydligaste medelhavsländerna), på Island och (sällsynt) i Nordamerika.

Utbredningskartor[redigera | redigera wikitext]

Betydelse[redigera | redigera wikitext]

Ljungens bark innehåller garvämne; dess rötter är ett starkt korgflätningsmaterial. Den har visat sig lämplig till färgning av brunt, gult och rött. Blommorna är genom sin talrikhet en viktig näringskälla för biet, som ur dem bereder en mörkgul honung. Dessutom är ljungen användbar som bränsle och på flygsandfält nedgräves avskuren ljung i massor för att binda den lösa sanden på ställen där sandgräs sedan ska planteras.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "ljung". Läst 10 maj 2013.
  2. ^ Ljung Den virtuella floran. Läst 10 maj 2013.
  3. ^ Ljung i Carl Lindman, Bilder ur Nordens flora (andra upplagan, Wahlström och Widstrand, Stockholm 1917–1926)
  4. ^ Johan Ernst Rietz: Svenskt dialektlexikon, sida 525 [1], Gleerups, Lund 1852–1867, faksimilutgåva Malmö 1962

Källor och externa länkar[redigera | redigera wikitext]