Lateralmärke

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Babord Styrbord
Babord Styrbord
Latteralmärken enligt System A.
Två lateralprickar som markerar farleden genom Galthålet mellan Landsort och Torö. Farleden går från vänster till höger mellan prickarna, bortom styrbordspricken till vänster i bilden och hitom babordspricken till höger.

Ett lateralmärke är ett sjömärke som märker ut gränsen för en farled. De är placerade på styrbords respektive babords sida om farleden i farledens utmärkningsriktning.

Utmärkningsriktningen står angiven i sjökortet och är regelmässigt från hav in mot hamn eller uppströms en flod. Regeln gäller inte alltid bokstavligen: till exempel på Östersjön räknas farlederna i huvudsak leda i riktning från Skagerrak mot Bottenviken och mot S:t Petersburg.[1]

Lateralmärken kan vara antingen flytande sjömärken som prickar och bojar eller fasta randmärken.

Det finns två olika system för lateralmärken:

Gemensamt för båda systemen är att babordsmärken har plan topp medan styrbordsmärken har spetsig topp, i den mån toppmärken används.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ I Svenska farvatten innebär detta att farledsriktningen följer kusten från Strömstad till Haparanda. Se Flytande sjömärken Arkiverad 14 mars 2017 hämtat från the Wayback Machine. på Sjöfartsverkets hemsida.


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Lateral mark, tidigare version.