Latinska riket

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Latinska riket

12041261


Vapen

LatinEmpire.png
Huvudstad Konstantinopel
Språk Latin
Gammalfranska (officiellt)
Grekiska
Religion Romersk-katolsk kristendom (officiell)
Grekisk-ortodox kristendom
Statsskick Monarki
Bildades 1204


Upphörde 1261


Historisk karta över det Latinska riket

Latinska riket var en korsfararstat som bildades under fjärde korståget. De riddare som deltog i det fjärde korståget upprättade år 1204 ett kejsardöme kring Konstantinopel, det latinska kejsardömet, eller Rumänien (som inte ska förknippas med dess moderna motsvarighet). Dess förste kejsare (på latin Imperator Romaniae), Balduin I, greve av Flandern, kröntes den 16 maj 1204. Kejsarens mål var att ersätta sin bysantinske motsvarighet.

Bakgrunden till utropandet av det latinska riket var att den nye bysantinske kejsaren fordrade korsfararnas avmarsch och vägrade ytterligare penningutbetalningar. Detta föranledde korsfararna att för andra gången storma Konstantinopel (12 april 1204). Till kejsare valdes alltså Balduin, och i Konstantinopel insattes en romersk patriark. Riket uppdelades i en mängd mindre vasallstater, och Venedig erhöll – dock utan länsförpliktelse – 3/8 av det gamla riket, innefattande de bäst belägna kusterna och öarna samt delar av själva huvudstaden. Venedigs hegemoni i Levanten och inte det heliga landets erövring från muslimer blev därmed det fjärde korstågets frukt. En del av korsfararna nådde dock det heliga landet, utan att likväl där kunna uträtta något.

Riket gick i graven under kejsare Balduin II den 25 juli 1261 när Mikael VIII Palaiologos från det bysantinska riket återerövrade Konstantinopel.

Det latinska riket, med kringliggande riken. Gränserna är inte historiskt säkerställda.

Kejsare i latinska riket, 1204-1261[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]