Laurent Leksell

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Laurent Leksell, född 14 december 1952 i Lund, är en svensk ekonom och företagsledare. Han är huvudägare och styrelseledamot i Elekta AB.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

Leksell avlade ekonomexamen vid Handelshögskolan i Stockholm 1974 och erhöll titeln civilekonom. Han disputerade vid samma högskola i internationellt företagande och finansiering 1981 och erhöll titeln ekonomie doktor

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Leksell är huvudägare och styrelseledamot i Elekta AB som grundades 1972 av hans far Lars Leksell, professor i neurokirurgi vid Karolinska Institutet. Elekta bygger på Lars Leksells uppfinning strålkniven. Elekta är leverantör av teknik för strålbehandling av tumörer och neurologiska sjukdomar. Företaget har cirka 3 300 anställda och är noterat på Stockholmsbörsen.

1978–1979 var Leksell gästforskare vid Harvard Business School i Boston i USA. Han har arbetat vid IFL vid Handelshögskolan i Stockholm AB, varit gästprofessor vid INSEAD i Frankrike samt drivit ett internationellt konsultföretag.

Leksell blev 2006 ordförande i Stockholms Stadsmission. Han är ledamot i styrelsen för Center for Advanced Studies in Leadership vid Handelshögskolan i Stockholm[1].

Leksell Social Ventures, som grundades 2013, är ett initiativ av familjen Leksell. Idag arbetar Laurent, Caroline och Richard Leksell med bolaget. Henrik Storm Dyrssen är VD och operativt ansvarig. Därtill stödjs LSV av externa rådgivare.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Familj[redigera | redigera wikitext]

Laurent Leksell är son till professor Lars Leksell och Ludmila Soubotian, som hade armeniskt-iranskt påbrå. Han har fyra syskon, brodern Dan Leksell är klinisk forskningschef på Elekta. Laurent Leksell är sedan 1979 gift med Marianne Åström och har fyra barn.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”www.hhs.se - CASL, Board and Funding”. Arkiverad från originalet den 11 augusti 2014. https://web.archive.org/web/20140811035554/http://www.hhs.se/CASL/About/Pages/Board-and-Funding.aspx. Läst 2 augusti 2014.