Lee Marvin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lee Marvin 1971.

Lee Marvin, född Lamont Waltman Marvin, Jr. den 19 februari 1924 i New York i New York, död 29 augusti 1987 i Tucson i Arizona (i en hjärtattack), var en amerikansk skådespelare.

Hans pappa var reklamman och hans mamma moderedaktör.

Under andra världskriget var han befäl i marinkåren och kämpade vid Kwajajlein, Eniwetok och Saipan. Vid Saipan skadades han 1944 och fick tillbringa 13 månader på sjukhus. Han tilldelades senare ett Purple Heart för sina insatser.

Han började sin karriär på Broadway och gjorde filmdebut i Flottans Jonny (1951). Han slog igenom i filmen Mannen som sköt Liberty Valance. 1965 fick han en Oscar för sin insats i Cat Ballou skjuter skarpt.

1979 skapade Marvin stora rubriker då han stämdes på halva sin förmögenhet av en kvinna som han levt tillsammans med i sex år men aldrig gift sig med. Hennes anspråk förkastades, men Marvin blev tvungen att betala pengar för "sveda och värk".

Marvins inspelning av låten Wand'rin' Star från filmen Guldrushens glada dagar låg tre veckor på första plats på singeltoplistan i Storbritannien. Därför nådde The Beatles Let It Be aldrig högre än till plats nummer två på listan.

Han var liberal demokrat och en av de första Hollywoodstjärnor som uttalade sitt stöd för homosexuellas rättigheter, i en intervju i tidningen Playboy 1969. Han hade en gudson i Sverige vars far han var vän till. Lee Marvin var vid flera tillfällen i Sverige som han trivdes i; bland annat vid inspelningen av Gorkijparken.

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]