Hoppa till innehållet

Lee Van Cleef

Från Wikipedia
Lee Van Cleef i Tv-serien Stories of the Century.

Lee Van Cleef, född 9 januari 1925 i Somerville, New Jersey, död 16 december 1989 i Oxnard, Kalifornien,[1] var en amerikansk skådespelare.

Van Cleef inledde sin karriär som revisor och tjänstgjorde i United States Navy under andra världskriget ombord på en minsvepare mellan åren 1942-1946. Han tilldelades bland annat medaljen Bronsstjärnan för sina insatser. Efter kriget började han spela amatörteater.

Van Cleef fick en roll i filmen Sheriffen (film) år 1952 och detta ledde till att han fick medverka i ett stort antal westernfilmer. Hans speciella utseende, med den vassa näsan och de smala ögonen, gjorde att hans ansikte fastnade i minnet på dem som sett honom. 1965 fick Van Cleef rollen som den tuffe men rättvise översten Mortimer i Sergio Leones spaghettiwestern För några få dollar mer, där han spelade mot Clint Eastwood. Detta var Van Cleefs riktiga genombrott och han återvände för att spela i många spaghettiwesterns under 60- och 70-talen. Mest minnesvärd är hans roll som den onde Angel Eyes i Sergio Leones Den gode, den onde, den fule från 1966. Van Cleef personifierade den ultimate western-prisjägaren och han fick därför stå som inspiration till många avbildningar, bland andra till Lucky Luke-seriealbumet "Angivaren", där en prisjägare är baserad på hans utseende.

Lee Van Cleef dog av en hjärtattack den 16 december 1989 och begravdes på Forest Lawn i Hollywood Hills.[2]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Övriga källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]