Lejonhund

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Koma-inu-staty i Okutama i Tokyo prefektur, Japan.

Lejonhunden är ett mytologiskt djur i Ostasien. I ursprungslandet Kina är de snarast fantasifulla avbildningar av lejon, medan i de exempelvis Japan har blivit en korsning mellan lejon och hund.

Lejonhundar står ofta parvis vid entréer till exempelvis tempel, då som en hane och en hona. Ofta avbildas den ena lejonhunden i ett par med öppen mun och den andra med stängd, som för att uttala de heliga stavelserna 'a' och 'm' i aum.

Kina[redigera | redigera wikitext]

Lejonhunden har sitt ursprung i Kina. [1] En trolig förebild är det asiatiska lejonet. De tidigaste avbildningarna finns i buddhistisk konst från 200-talet f.Kr.. I Kina kallas de (som mytologiskt djur) ruishi (瑞獅) eller (som staty) shishi (石獅, stenlejon).

Japan[redigera | redigera wikitext]

Shishi (獅子) är även det japanska ordet för lejon, men det verkliga djuret uttalas numera oftare raion.

Den japanska versionen av lejonhund kallas komainu (狛犬・高麗犬), vilket bokstavligen betyder Koreahund och kan bero på att de nått Japan via Korea. De japanska lejonhundarna förekommer framförallt som stenstatyer framför buddhisttempel och shintons jinja. På Okinawa i södra Japan finns lejonhundstatyer ofta på taken till traditionellt byggda hus. På okinawanska kallas de för sīsā (シーサー), vilket på riksjapanska uttalas shīsā.

Galleri med lejonhundar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Anmärkning[redigera | redigera wikitext]

Inte att förväxla med afrikansk lejonhund, ett annat namn för hundrasen rhodesian ridgeback.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Schafer, Edward H., “The Golden Peaches of Samarkand, a Study of T'ang Exotics”, University of California Press (1963)
  1. ^ B. N. Goswamy (2009). Celebrating with the Lion Dance. The Sunday Tribune. http://www.tribuneindia.com/2002/20021006/spectrum/art.htm. Läst 3 december 2013