Tokyo prefektur

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tokyo prefektur (東京都; Tōkyō-to)
Prefektur
PrefSymbol-Tokyo.png
Symbol
Land  Japan
Ö Honshu
Region Kanto
Antal distrikt 5
Antal städer 27
Residensstad Shinjuku,Tokyo
Area 2 187,42 km²(45:e största av Japans 47 prefekturer)
 - vatten 1,0 %
Folkmängd 12 787 981
Befolkningstäthet 5 796 invånare/km²
Blomma Somei-Yoshino (körsbärsblomma)
Träd Ginkgo biloba
Fågel Skrattmås (Larus ridibundus)
Guvernör Shintaro Ishihara
ISO 3166-2-kod JP-JP-13
GeoNames 1850144
Karta över Japan med Tokyo utsatt.
Karta över Japan med Tokyo utsatt.
Stortokyo har 36 miljoner invånare och är världens folkrikaste storstadsområde.

Tokyo prefektur (東京都; Tōkyō-to) är en prefektur i Japan, belägen i Kanto-området på ön Honshu. Myndigheten motsvarande länsstyrelsen heter Tokyo-tocho (東京都, Tōkyō-tochō) och har sitt säte i Shinjuku. Japans parlament, regering, högsta domstol och kejsarsäte ligger alla i Tokyo prefektur. Tokyo-to är med sina 13 miljoner invånare den folkrikaste av Japans 47 prefekturer, och staden Tokyo är huvudort för landets mest befolkningsrika storstadsområde med nästan 36 miljoner invånare vid folkräkningen 2005. Stortokyo är världens största storstadsmetropol, både i invånarantal och köpkraft, med en BNP på 1 479 trillioner dollar i köpkraftsparitet 2008.[förtydliga] Dagens prefektur (Tokyo-to) bildades 1943 i och med sammanslagningen av dåvarande prefekturen (Tokyo-fu) och Tokyo stad. Prefekturen Tokyos residensstad är Shinjuku. Begreppet centrala Tokyo används ofta om de 23 särskilda innerstadskommunerna med sammanlagt 8 653 000 invånare.

Tokyo betyder bokstavligen östra huvudstaden. Tokio är en äldre stavning som fortfarande används i vissa språk. I Tokyo finns Japans parlament, Kokkai, och kejsarpalatset där den kejserliga familjen bor. Prefekturen är även hemvist för landets samtliga största medieföretag med tidningar och TV-kanaler men även internationellt aktiva japanska företag som Sony, Mitsubishi och Honda.

Administrativ indelning[redigera | redigera wikitext]

Hayashima, en av de öar som hör till Tokyo prefektur

Prefekturen var år 2007 indelad i 23 innerstadskommuner (ku), 26 städer (市, shi), ett distrikt (郡, gun), fyra subprefekturer (支庁, shichō) på avlägsna öar som administrativt hör till Tokyo, fem "köpingar" (町, machi) och åtta byar (村, mura). De 23 innerstadskommunerna motsvarar i stora drag tidigare Tokyo stad, och det är ofta dessa man avser med Tokyo.

Distrikt och subprefekturer har ingen egentlig administrativ funktion utan fungerar i huvudsak som postnummerområden[1]. Tokyos fem distrikt och subprefekturer är indelade i sammanlagt tretton mindre administrativa enheter (machi eller mura).

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Tokyo station i Chiyoda.
Okutama station, i Tama-området

Prefekturen Tokyo ligger i Kanto-regionen på ön Honshu, vid Sumidaflodens mynning nordväst om Tokyobukten. Prefekturen sträcker sig 90 kilometer i öst-västlig och 25 kilometer i nord-sydlig riktning, och gränsar till prefekturerna Chiba i öst, Yamanashi i väst, Kanagawa i syd och Saitama i norr. Prefekturen har över 12 miljoner invånare på en yta av 2 102 km². Östra delen av prefekturen kännetecknas av storstadsbebyggelse, medan Tamaområdet, den västra delen, är lantligare och till stora delar består av skogbeklädda berg.

Inom de administrativa gränserna för Tokyo prefektur finns, förutom de 23 innerstadskommunerna, också 26 städer (japanska: ?, shi), ett distrikt (japanska: ?, gun), fyra "subprefekturer" (japanska: 支庁?, shichō) på två ögrupper i Stilla havet direkt söder om staden: Izuöarna (som ligger nästan parallellt med Izuhalvön) och Ogasawaraöarna som sträcker sig mer än 1000 km från fastlandsdelen av Japan. Dessutom finns fem "köpingar" (japanska: ?, machi) och åtta byar (japanska: ?, mura). De 23 innerstadsdistrikten ligger i östra delen av prefekturen, de städer och byar som ligger i västra delen brukar sägas ligga i Tamaområdet.

Tokyos innerstadskommuner ("-ku")[redigera | redigera wikitext]

Tokyos uppdelning i distrikt.

Tokyo är uppdelat i 23 distrikt, eller innerstadskommuner(特別区), alla med sina egna borgmästare och församlingar, som dock lyder under länsstyrelsen för Tokyo, Tokyo-to-cho.


Tama i västra Tokyo[redigera | redigera wikitext]

En karta över städerna i Tama, västra Tokyo

Väster om de 23 innerstadskommunerna består Tokyo prefektur av 26 städer och samhällen. De flesta av dessa fungerar som bostadsförorter för många av människorna som arbetar i centrala Tokyo och går under samlingsnamnet Tama eller Västra Tokyo.

Städer[redigera | redigera wikitext]

De 26 städerna i Tama Tokyo är:


Distrikt (inklusive subprefekturer), som i sin tur delas in i köpingar och byar:

Okutama, Mizuho, Hinode, Hinohara

samt öområdena

  • Hachiyo (八丈支庁, Hachiyo-shichō)
subprefektur, Hachijō-jima, Aoga-shima, samt de obebodda öarna Tori-shima, Sumisutō (Smith Island), Beyonesu retsugan (Bayonaise Rocks) och Sofugan (Lot's Wife)
  • Miyake (三宅支庁, Miyake-shichō)
subprefektur, Miyake-jima, Mikura-jima
subprefektur, inkluderar sex öområden
  • Oshima (大島支庁, Ōshima-shichō)
subprefektur, inkluderar tolv öområden

Demografi[redigera | redigera wikitext]

Befolkning i Tokyo prefektur
Efter område1

Tokyo prefektur
Innerstadsdistrikt
Tama-området
Öar

12,6 miljoner
8,64 miljoner
4 miljoner
27 000

Efter ålder²

Unga (0-14 år)
Arbetande (15-64 år)
Pensionärer (mer än 65 år)

1,433 miljoner (12%)
8,507 miljoner (71,4%)
2,057 miljoner (16,6%)

Efter tidpunkt³

Dag
Natt

14,667 miljoner
12,017 miljoner

Efter nationalitet

Utländska medborgare

353 8264

1 1 juni 2007
² 1 januari 2003
³ 2000
4 1 januari 2005

2005 var de fem vanligaste utländska nationaliteterna bosatta i Tokyo kineser (123 661), koreaner (106 697), filippiner (31 077), amerikaner (18 848) och britter (7 696).

Vänorter[redigera | redigera wikitext]

Tokyo har elva vänorter eller vänregioner:

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Ett sjuttiotal tåg- och tunnelbanelinjer utgör det huvudsakliga transportnätet i Tokyo prefektur. Av dem trafikeras 23 av JR. Övriga större operatörer är Keikyu, Keio, Keisei, Odakyu, Seibu, Tobu, Tokyu. En enda spårvagnslinje finns kvar, Toden Arakawa mellan Waseda och Minowabashi.

Noder i spårtrafiknätet är Shinjuku station, Tokyo station och i någon mån också stationerna i Ueno, Ikebukuro och Shinagawa.

Utöver tåg och tunnelbana finns bergbanor, monorail, bussar och båtar.

I Ōta finns Tokyo International Airport ("Haneda") som främst har inrikesflyg. Det är Japans största flygplats. Utanför Tokyo ligger Narita International Airport, i Narita, Chiba prefektur. Dessutom finns en inrikesflygplats i Chōfu, och flera mindre flygfält och militära flygplatser.

Lärosäten[redigera | redigera wikitext]

I hela storstadsområdet ligger ett hundratal universitet. Ofta ligger universiteten utspridda, med campus både innanför och utanför prefekturgränserna. Några framträdande universitet är:

Media[redigera | redigera wikitext]

De flesta stora dagstidningar har sina huvudkontor i Tokyo, bland dem Yomiuri Shinbun, Asahi Shinbun och Mainichi Shinbun. De stora lokaltidningarna heter Tokyo Shinbun (dagstidning) och Naigai Times (kvällstidning). Dessutom finns flera sporttabloider, till exempel Tokyo Chunichi Sports.

Bland de stora etermediebolagen finns NHK, NTV, TBS, Fuji Television och FM Tokyo.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [1] Statoids, Districts of Japan.