Leopold Stokowski

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Leopold Stokowski

Leopold Anthony Stokowski, född 18 april 1882 i London, död 13 september 1977 i Nether Wallop, Hampshire, var en brittisk-amerikansk dirigent av polsk-irländsk härkomst.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Stokowski studerade vid Royal College of Music i London samt i Oxford, Berlin, München och Paris.

Han har blivit mest känd för sina uppträdanden i filmer tillsammans med Philadelphia Orchestra, och musiken till Walt Disneys Fantasia. Som pionjär för inspelad musik har han producerat ett antal omtalade och kritiserade transkriptioner och symfoniska synteser av verk av Bach och Wagner, där han kunde ta sig rätt så stora konstnärliga friheter. En viktig gärning hos Stokowski var att popularisera klassisk musik hos nya grupper av lyssnare.

Stokowski levde ett slags jetset-liv som amerikansk celebritet, med kärleksaffärer vid sidan om sina ordinarie äktenskap, och är nog oöverträffad i antalet världs- och amerikapremiärer - han propagerade för ny musik till exempel av Arnold Schönberg, Charles Ives och även Andrzej Panufnik. Han älskade sensationer och drog sig inte för att till exempel i samband med en barnkonsert med Saint-Saëns Djurens karneval (Carnival des Animaux) leda in tre levande elefanter, en åsna, tre hästar och en kamel.

Stokowski grundade New York City Symphony Orchestra och The American Symphony Orchestra.