Lilla Nyborg

Lilla Nyborg
Tidigare affärs- och bostadshus
Lilla Nyborgs huvudbyggnad
Lilla Nyborgs huvudbyggnad
Land Sverige
Län Kalmar län
Kommun Borgholms kommun
Ort Borgholm
Adress Storgatan 29
Kulturmärkning
Byggnadsminne
 - Referens nr. Bebyggelseregistrets anläggningspresentation
Ägare Under ett antal år Vera Nilsson
Byggnadsmaterial Knuttimrat trä, fasader med
stående locklistpanel
Magasin- och stallbyggnad på Lilla Nyborg

Lilla Nyborg är ett byggnadsminne i Borgholm.

Lilla Nyborg är en köpmangård, som uppfördes omkring 1865 vid infartsvägen Storgatan, då strax utanför stadens centrum. Huvudbyggnaden, som är från slutet av 1700-talet, köptes från Småland av lantbrukaren Olof Sjögren (1817–1883) på gården Nyborg, fraktades över isen på Kalmarsund och återuppfördes i Borgholm. Han startade handelsrörelse efter det att Förordningen för utvidgad näringsfrihet från 1864 tillät handel även utanför städerna.

Huvudbyggnaden är en tvåvånings knuttimrad byggnad från 1700-talet, som försetts med fasader av stående, gråblåmålad locklistpanel. Mitt på fasaden mot gatan finns en öppen veranda i två våningar, som byggdes till 1871. I bottenvåningen låg handelsboden och övervåningen var bostad. På gården finns förutom huvudbyggnaden en rödfärgad timrad magasins- och stallbyggnad, ett murat tidigare brygghus i kalksten och ett vagnslider.

Från 1910-talet till 1979 var huvudbyggnaden (husnummer 1, Blåklinten 12) sommarbostad för Vera Nilsson,[1] som var barnbarn till Olof Sjögren. Hon lät inreda sin första ateljé i vindsvåningen. Hon lät också 1955 bygga om magasinet till ateljé. Byggnaderna på fastigheten är byggnadsminnen sedan 1980.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]