Linnégymnasiet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Linnégymnasiet
Linnégymnasiet.jpg
SkoltypGymnasieskola
OrtUppsala
LänUppsala
LandSverige
Grundad2010
ÄgareKommunal
Antal elever65
RektorUlla Klefbom
Webbplatshttp://www.linnegymnasiet.se/

Linnégymnasiet är en kommunal gymnasieskola i Uppsala som startades hösten 2010. Gymnasiet erbjuder "Flex" (tidigare kallad "Spunk") vilket innebär att man har en flexibel studieform och möjligheten att styra över sin gymnasiegång. Flex erbjuder utbildningarna Samhällsvetenskap och Naturvetenskap.

Från Linnéskolan till Linnégymnasiet[redigera | redigera wikitext]

I lokalerna där Linnégymnasiet håller till nu låg förut gymnasieskolan Linnéskolan. Anledningen till Linnéskolans nedläggning var att kommunen skulle spara på lokaler bland de kommunala gymnasieskolorna.

Nämndordförande, Mohamad Hassan (Folkpartiet), hävdade att det är bättre att stänga en hel skola än att stänga delar av Katedralskolan och Celsiusskolan.[1] Linnéskolan lades därför ner år 2009. Konsekvensen av detta var att utbildningarna (med cirka 450 elever) flyttades till Lundellska skolan, Fyrisskolan och Katedralskolan.[2]

Till hösten 2010 hade det flyttat in olika vuxenutbildningar i lokalerna men även skapats en ny skola. För att man skulle göra det tydligt att det inte var samma skola som förr lades ner gick man från namnet Linnéskolan till Linnégymnasiet.[3]

Från Linnégymnasiet till Ellen Fries gymnasium[redigera | redigera wikitext]

Under 2019 fattade Uppsala kommun beslutet att starta en ny gymnasieskola i centrala Uppsala; Ellen Fries gymnasium. Linnégymnasiets verksamheter kommer att integreras i Ellen Fries organisation vilket innebär att utbildningar med anpassade undervisningsgrupper kommer erbjudas även i fortsättningen. Gymnasiet är uppkallat efter Sveriges första kvinnliga filosofie doktor Ellen Fries och grundades 2019. Skolan öppnar i augusti 2020 och kommer erbjuda flera nationella program samt introduktionsprogram.

Ellen Fries gymnasium huserar i två byggnader; en äldre längs Västra Strandgatan och en modernare längs Skolgatan. Den äldsta byggnaden kallas Magdeburg och uppfördes efter ritningar av arkitekten Carl Axel Ekholm för att inhysa Uppsala högre elementarläroverk för flickor. Det har det bedrivits skolverksamhet i byggnaden i över 130 år.

Utbildningar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sverige Radio 1 oktober 2008
  2. ^ SVT 1 oktober 2008
  3. ^ UNT 9 oktober 2010

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]